Financial Times Cizre'de: Evimizde rehin alınmış gibiyiz

Financial Times Cizre'de: Evimizde rehin alınmış gibiyiz

Financial Times, 31 Mart yerel seçimleri öncesinde Cizre'den bir izlenim haber geçti. 'Kürt seçmenler Erdoğan'ın tehditlerine kafa tutuyor' başlıklı makalede, ilçedeki inşaat ve yatırım çalışmalarının yerel halkı etkilemediği yorumu yapıldı.

İngiliz gazetesi Financial Times, yerel seçim öncesi Şırnak’ın Cizre ilçesinden bir izlenim yayımladı. ‘Kürt seçmenler Erdoğan’ın tehditlerine kafa tutuyor’ başlıklı makalede, HDP’nin ilçedeki eş belediye başkan adayı Berivan Kutlu ve yerel halkla söyleşilere yer verildi.

Kentin 2015 yılında yaşanan yıkım sonrasında bugün kapsamlı bir inşaata sahne olduğunu, en ağır çatışmaların yaşandığı bölgelerde yıkılan evlerin yerinde yeni inşaatların yükseldiğini belirten FT şu yorumu yaptı:

‘MESELE KİMLİK’

“Yatırım, Erdoğan’ın lideri olduğu AK Parti’nin kampanyasının merkezinde yer alıyor; vaatler arasında yeni bir otobüs terminali ve ilçenin ilk üniversitesinin kurulması da var. AKP yetkilileri röportaj yapmaya isteksizdi ama parti üyeleri, seçmenleri eğer kazanırlarsa bölgeye akacak parayı düşünmeye çağırdıklarını söylüyor.

Fakat yerel halktan çok sayıda kişi, bu tür tekliflerden etkilenmediklerini söylüyor. Bir iş yerinin müdürü, “Mesele hizmet değil. İdeoloji, politika, kimlik” diyor.”

cizre4-001.jpg

‘KÜRTÇE KONUŞMAKTAN HÂLÂ ÇEKİNİYORLAR’

Cizre’de ön planda olan inşaat görüntüsünün arkasındaki atmosferin huzursuz olduğunu yazan Financial Times, ilçede hâlâ çok sayıda kontrol noktası bulunduğunu hatırlatıyor.

‘REHİN ALINMIŞ GİBİ…’

“Yerel halktan birçok kişi sokaklarda gece ve gündüz devriye gezen zırhlı siyah araçları yüzünden baskı altında hissettiklerini söylüyor” diyen gazete, birçok kişinin sokakta Kürtçe konuşmaktan hâlâ çekindiğini belirtiyor ve 50 yaşındaki bir kadının şu sözlerine yer veriyor:

“Kürt olduğumuzu söylemeye korkuyoruz. Kendi kentimizde rehin alınmış gibiyiz.”

cizre3-002.jpg

BERİVAN KUTLU: VAZGEÇMEYECEĞİZ

Berivan Kutlu ise seçim kampanyasının başlangıcında gözaltına alındığına şaşırmadığını söylüyor: “Sebebi seçimlerdi. İrademizi ve halk arasındaki umut hissini kırmak istediler.”

Kutlu, “Evet, kazanırsak belki zaferimizi bizden yine alacaklar. Ama çalışmayı bırakmayacağız. Bizi durduramayacaklar” diyor.

Financial Times, AK Parti için Cizre’de gönüllü olarak çalışan bir kişinin de şu sözlerini aktarıyor: “Burada kazanmamız mucize olur.”

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum