Federal mahkeme IKBY'nin 'bütçe' itirazını kabul etti

Federal mahkeme IKBY'nin 'bütçe' itirazını kabul etti

Irak Federal Yüksek Mahkemesi, IKBY Başbakanı Barzani'nin Irak Federal Bütçe Yasası'na itirazını değerlendirerek iki maddede yapılan değişikliğin anayasaya aykırı olduğuna hükmetti.

Irak Federal Yüksek Mahkemesi, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Mesrur Barzani’nin 2023, 2024 ve 2025 yılı Irak Federal Bütçe Yasası'nın bazı maddelerine itirazını ele aldı. Federal Mahkeme, genel bütçe yasasında yapılan iki değişikliğin 'anayasaya aykırı olduğuna' hükmederek IKBY lehine karar verdi. Mahkeme yasanın diğer sekiz maddesine yapılan itirazları ise reddetti.

Rûdaw haber sitesinin aktardığına göre, Irak Federal Bütçe Yasası'nın 11’inci maddesinde yer alan birinci bendinde, IKBY'nin bütçe payı Irak Başbakanı’nın iznine bağlanıyordu. Bu mahkeme kararıyla, IKBY’nin payının gönderilmesinden Irak Maliye Bakanlığı sorumlu olacak. Yasanın 13’üncü maddesinin 7’inci bendinde ise, Erbil ile Bağdat hükümetleri arasında, iki taraf arasında olası bir anlaşmazlık durumunda Irak Parlamentosu’nun nihai kararı vermesi öngörülüyordu. Yeni karara göre, iki taraf arasında bütçe konusunda yaşanacak herhangi bir anlaşmazlık, her iki hükümetin ortak komisyonu tarafından çözülecek.

MAHKEME 8 MADDEYE İTİRAZI REDDETTİ

Mahkeme, IKBY hükümetinin bütçe yasasının diğer sekiz maddesine yaptığı itirazları ise reddetti. Başbakan Mesrur Barzani, bütçe yasasına sonradan eklenen 11, 12 ve 13’üncü maddelerin bazı bentleri hakkında Federal Yüksek Mahkeme'sine itirazda bulunmuştu.

İtiraz edilen maddeler şunlardı: IKBY'nin bütçedeki mali haklarının miktarının belirlenmesine ilişkin 11’inci maddenin 1 ve 2’inci fıkraları; IKBY'nin bütçeden aldığı payın petrol ve petrol dışı gelirlerin iadesine bağlanmasını içeren 12’inci maddenin üç fıkrası; Erbil ile Bağdat arasındaki ihtilafın çözümüne ilişkin 13’üncü maddenin yedinci fıkrası; bütçenin maaşlara ve yatırım projelerine harcanmaması durumunda IKBY vilayetlerinden her birinin finanse edilmesini Irak Başbakanı’nın inisiyatifine bağlayan 13’üncü maddenin 8’inci fıkrasında yer alan (b) bendi; petrol fiyatlarındaki artıştan elde edilen fazla gelirin yüzde 70'inin bütçe açığı için harcanması ve bu gelirin yüzde 30'unun vilayetlerin mali hakları için harcanmasıyla ilgili 2'nci maddenin 5'inci fıkrasında yer alan (b) bendi.

 

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.