Fed toplantısı sonrası dolarda hızlı yükseliş

Fed toplantısı sonrası dolarda hızlı yükseliş

ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısı sonrası faiz artışı bekleyenlerin sayısındaki artışla birlikte dolar tırmanışa geçti. Merkez Bankası'nın toplantısında ise faizin sabit bırakılması bekleniyor.

Fed, dün beklentiler doğrultusunda politika faizi ve varlık alım programında değişikliğe gitmezken, karar metni, üyelerin tahminleri ve Başkan Jerome Powell'ın açıklamaları beklentilerden "şahin" olarak değerlendirildi. Fed'in enflasyon tahminlerini yukarı yönlü revize etmesinin yanı sıra 2022 ve 2023'te faiz artışı bekleyen üye sayısındaki artış pay piyasalarında satış baskısına neden olurken, Powell'ın basın toplantısında enflasyondaki yükselişin geçici olduğuna inanmalarıyla birlikte tersi duruma da hazırlıklı olmaları gerektiğini ifade etmesi dikkati çekti. Faiz artışını tartışmak için henüz çok erken olduğunu belirten Powell "Komite için yakın dönemin en önemli konusu varlık alımları. Varlık alımlarını azaltmadan önce piyasa gerekli şekilde bilgilendirilecek" dedi.

Fed toplantısı sonrası TL, dolar karşısında kan kaybetti. İstanbul serbest piyasada;

Dolar 8,64 TL,

Euro 10,37 TL

Sterlin 12,10 TL'den işlem görüyor.

Dünkü kapanışta doların satış fiyatı 8,53 lira, ueronun satış fiyatı ise 10,34 lira olmuştu.

Gram altın 503, çeyrek altın 825 liradan satılıyor. Tam altının satış fiyatı 3 bin 269 lira.

Altının ons fiyatı, Fed'in şahin olarak değerlendirilen açıklamaları ve dolardaki değerlenmenin etkisiyle yüzde 2,5 değer kaybederek 1,812 dolara indi.

Fed'in kararı ve Powell'ın açıklamaları sonrası dolar diğer para birimleri ve emtialar karşısında değer kazanırken, tahvil faizleri yükseldi pay piyasaları değer kaybetti.

Fed kararları öncesinde kapanan Avrupa borsalarında ise dün karışık bir seyir izlendi. Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,12 değer kaybederken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,17 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,20 yükseliş kaydetti. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.