FED faizleri sabit tuttu

FED faizleri sabit tuttu

ABD Merkez Bankası, piyasa beklentilerine paralel olarak politika faizine dokunmadı ve 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tuttu.

ABD Merkez Bankası (Fed) kasım ayı faiz kararını açıkladı. Buna göre banka, politika faizini 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığında bıraktı. Piyasa beklentisi de bu toplantıda, Fed’in faize dokunmaması yönündeydi. Kararın 12 üyenin oybirliği ile alındığı ifade edildi.

Karar metninde istihdam piyasasında kazanımların yavaşladığı ve enflasyonun yüksek seyretmeye devam ettiği belirtildi. Daha yüksek uzun vadeli faizlerin ekonomik aktivite, istihdam ve enflasyon üzerinde baskı yaratmasının büyük olasılık olduğu belirtilen karar metninde "Ekonomi üçüncü çeyrekte güçlü bir hızla büyüdü" denildi.

Kararın ardından basın toplantısı düzenleyen Fed Başkanı Jerome Powell, Eylül ayında bir faiz artışı daha olabileceğini sinyalini verdiklerini hatırlattı fakat şimdi şartların değiştiğini söyledi.

Ekonomiyi etkileyebilecek jeopolitik gelişmeleri takip ettiklerini dile getiren Powell, "Küresel jeopolitik gerilim yükseldi" dedi.

Filistin'in Gazze Şeridi'nin yöneten Hamas ile İsrail ordusu arasındaki çatışmaların ekonomiye muhtemel etkileri sorulan Powell, "Asıl soru savaşın yayılıp yayılmayacağı ve bunun petrol fiyatlarını nasıl etkileyeceği. Şu ana kadar petrol fiyatlarında önemli bir değişim yaşanmadı. Orta Doğu'daki çatışmanın ekonomiyi etkileme yolunda olup olmadığı henüz net değil" diye konuştu.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.