Facebook telefon görüşmelerini de depolamış!

Facebook telefon görüşmelerini de depolamış!

Dünyanın en fazla kullanılan sosyal medya sitesi Facebook'ta yeni skandal... Şirketin, Android kullanıcılarının cep telefonu kayıtlarını sakladığı ortaya çıktı.

50 milyondan fazla kullanıcısının özel bilgilerinin Cambridge Analytica şirketinin eline geçtiği ve siyasi amaçlarla kullanıldığı ortaya çıkan Facebook, bu kez de ‘cep telefonu verilerini saklamakla’ suçlanıyor. Facebook’un, siteyi Android telefon üzerinden kullanan kişilerin cep telefonundan yaptığı konuşmaları ve SMS mesajlarını depoladığı ortaya çıktı. Bu yeni skandal, Cambridge Analytica’ya tepki olarak Facebook hesaplarını silen bir dizi kullanıcı tarafından ifşa edildi.

‘HESABI KAPAT’ DEYİNCE VERİLEN DOSYADAN ÇIKIYOR

Facebook, kullanıcıların hesaplarını kalıcı olarak silmesini engellemek için ‘hesap dondurma/deaktive etme’ seçeneği sunuyor. Hesap dondurmayı seçenler, Facebook’a istediklerinde geri dönebiliyor; bu da sitenin kullanıcı bilgilerini serverlarında tuttuğu anlamına geliyor. Hesaplarını tamamen kapatmak isteyen kullanıcılara ise “Bilgilerinizin bir kopyasını indirebilirsiniz” seçeneği veriliyor. Facebook’un cep telefonu verilerini depoladığı da işte bu Zip dosyasından görülüyor.

‘KAÇ DAKİKA KONUŞTUĞUMA KADAR BİLİYORLAR’

The Guardian gazetesinin haberine göre, Facebook hesabını silmek isteyen Dylan McKay, indirdiği dosyada Ekim 2016-Temmuz 2017 arasında yaptığı her bir telefon konuşmasının kaydı ile karşılaştı. Kayıtlarda, kimi aradığı, kimin onu aradığı ve kaç dakika görüştükleri listelenmişti. Dosyadan, SMS mesajları için de aynı veriler çıktı. Yüzlerce kişi daha aynı durumla karşılaşırken, sosyal medyada çok sayıda kullanıcı telefon rehberlerinin, takvimlerinin, arkadaşlarının doğum günleri gibi bilgilerin de aynı dosyada yer aldığını yazdı. Emma Kennedy adlı Twitter kullanıcısı, “Facebook’tan talep ettiğim veri dosyalarını inceledim. Rehberimdeki her bir telefon numarasını almışlar. Gittiğim her sosyal etkinliğin, bütün arkadaşlarımın (ve doğumgünlerinin) ve yolladığım her bir SMS mesajının listesi var” diye yazdı.

Facebook’tan yapılan yazılı açıklamadaysa, bu durumun bir ‘tanıyor olabileceğin/önerilen arkadaşlar’ algoritması için gerekli olduğu savunuldu; kullanıcılara rehberlerini paylaşmak isteyip istemediklerinin sorulduğu ve isteyenlerin önceden yüklediği rehberini silebileceği vurgulandı. Ancak telefon konuşmalarının niçin listelendiğine ilişkin bir bilgi verilmesi.

SİZ DE VAR MISINIZ?

Facebook’un sizin de telefon görüşmelerinizi kaydedip kaydetmediğini merak ediyorsanız, bunu şu yolla öğrenebilirsiniz:

Facebook’un masa üstü versiyonunda ‘Ayarlar’a gidin; ‘Genel’ seçeneğinin altında yer alan ‘Facebook verilerinin kopyasını indir’ seçeneğine tıklayın. Facebook’un bu talep üzerine e-mail adresinize göndereceği sıkıştırılmış dosyadan çıkan contact_info.htm isimli dosyada, Facebook’un telefonunuzdan aldığı görüşme ve SMS kaydını görebilirsiniz.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.