Facebook, Messenger aramalarını dinlediğini kabul etti

Facebook, Messenger aramalarını dinlediğini kabul etti

Facebook, Messenger aramalarını dinleyerek yazıya döküyor: Üçüncü kişilere para ödeniyor.

Facebook’un Messenger kullanıcılarının aramalarını dinleyerek yazıya döktürdüğü ortaya çıktı. Konuşmaların nerede kaydedildiği ya da nasıl alındığı konusunda fikri olmayan çalışanlar kimliklerini açıklamadı.

Bloomberg’ün haberine göre bir çalışan, sesli mesajın kime ait olduğunu, nereden geldiğini bilmediklerini, sadece deşifre hizmeti istendiğini belirtti. Kimliği gizlenen kişi Facebook’un deşifre işlemlerinde çalışan yüzlerce kişiye ödeme yaptığını söyledi.

Facebook ise Bloomberg’e açıklama yaparak sesli mesajların yazıya dönüştürüldüğünü kabul ederken, ‘Apple ve Google gibi ses dosyaları üzerindeki insan denetimlerini bir haftadan daha uzun bir süre önce bıraktık’ ifadelerini kullandı. Facebook bu uygulamadan yalnızca ‘transcription tool‘ denilen deşifraj seçeneğini onaylamış kişilerin etkilendiğini belirtti. Transcription tool ile gönderilen sesli mesajların altında içeriğe dair yazılı metin de görülebiliyor.

DW Türkçe’nin aktardığı habere göre, Facebook çalışanların deşifraj fonksiyonunun konuşulanları doğru algılayıp algılamadığını kontrol etmekle görevlendirildiğini söyledi.
Geçtiğimiz haftalarda eleştirilerin hedefi olan Amazon, Apple ve Google da  ses kayıtlarını dinleyerek Alexa, Siri ve Google Asistan adlı yapay zekâ asistanlarını geliştirmeyi amaçladıklarını açıkladı.

‘REKLAMLAR KULLANICIYA GÖRE ŞEKİLLENİYOR’

Facebook’a yıllardır uygulamalarla kullanıcıların dinlendiği ve reklamların kullanıcıya göre kişiselleştirildiği iddiaları yöneltilirken Facebook ve kurucusu Mark Zuckerberg bu suçlamaları reddetmiş, bu yılın başında Amerikan Kongresi’ne verdiği ifadede bu iddiaları ‘komplo teorisi’ diye nitelendirmişti.

Facebook yalnızca kullanıcının onaylaması durumunda ses kayıtlarının değerlendirildiğini savunuyor. Ancak kullanıcıların diğer firmalarda olduğu gibi onay verirken, bu sesli mesajların yalnızca uygulamalar tarafından değil, üçüncü kişilerce de dinlendiği bilgisine sahip olmadığı belirtiliyor. (Kaynak)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.