EYT’lilerin çözüm trafiği: Tekrar 'seçim vaadi' olmak istemiyoruz

EYT’lilerin çözüm trafiği: Tekrar 'seçim vaadi' olmak istemiyoruz

EYT'lilerle ilgili basına yansıyan formülleri, yetkili makamlardan duymadığını söyleyen Özüpak, ‘Her seçim döneminde raftan indirilip, nabız yoklamasıyla sunulan maddeler’ dedi.

İktidarın Emeklilikte Yaşa Takılanlar’lar (EYT)  için yaptığı çalışmada beş formülün masada olduğu, 2022 yılı içinde sorunun çözümüne ilişkin adım atılacağı iddiaları gündeme geldi. EYT’liler Ankara’da Cumhur İttifakı, muhalefet partisi temsilcileri ve sendikalarla bir dizi görüşme gerçekleştirdi. Emeklilikte Yaşa Takılanlar Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Boran Özüpak, AKP Grup Başkanvekili Akbaşoğlu ile bir görüşme yaptığını belirterek, “Madem EYT’lilere ilişkin bir çalışma var, bu sorunun muhatapları olarak, bu mağduriyeti yaşayanlar olarak bu masanın bir ucunda olmak istediğimizi söyledik” ifadelerini kullandı.

EYT’lilerin sorunlarının çözümü için yaptıkları görüşmelerin detaylarını Emeklilikte Yaşa Takılanlar Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Boran Özüpak Duvar’dan Serkan Alan’a anlattı.

‘SAMİMİ İSELER YASA SEÇİMDEN ÖNCE ÇIKAR’

Özüpak’ın verdiği bilgiye göre EYT Federasyonu yöneticileri AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu ile bir görüşme yaptı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2019 yılında yaptığı bir konuşmada EYT’lilere ilişkin, “Seçimi kaybetsek de ben bu işte yokum” sözlerinin ardından bu görüşmenin kendilerinde “umut” olduğunu belirten Gönül Boran Özüpak, “Fakat o umut vaatte mi kalacak, yoksa 2022 yılı sonuna kadar çözüme mi kavuşacak göreceğiz” dedi.

EYT’lilere ilişkin iktidarın yaptığı çalışmanın nasıl ve ne şekilde yürüdüğü bilgisini alamadıklarını belirten Özüpak, iktidar tarafından yapılan çalışma masasında olma taleplerini ilettiklerini, bunun “olumlu” karşılandığını belirtti ve “Madem EYT’lilere ilişkin bir çalışma var, bu sorunun muhatapları olarak, bu mağduriyeti yaşayanlar olarak bu masanın bir ucunda olmak istediğimizi söyledik. Olumlu karşıladılar. Bakalım sene sonuna kadar bu anlamda samimi iseler yasa seçimden önce çıkar” diye konuştu.

‘BASINA YANSIYAN FORMÜLLERİ YETKİLİ MAKAMLARDAN DUYMADIK’

Özüpak’a göre kamuoyuna yansıyan iktidarın EYT’lilere ilişkin 5 formülü, bir tarafı memnun ederken bir tarafı da mağdur edebilecek düzenlemeleri öngörüyor. Emekli maaşından kesinti gibi seçeneklerin olumsuz olduğunu belirten EYT Federasyonu Başkanı Özüpak, “Emekli maaşında kuşa dönen maaşı, kuşun yavrusuna çevirmiş olacaklar” dedi ve şöyle devam etti: “Bu formüllere bir taraftan ‘evet’ diyebilecek çaresiz arkadaşlarımın varlığını biliyorum. Ama bir taraftan ‘mağduriyet çözüyorum’ derken, diğer taraftan da bu mağduriyet yaratıcı, her şeyden önce anayasal hakta eşitlik ilkesine aykırı davranılması diye yorumluyoruz. Biz basına yansıyan formülleri, yetkili makamlardan duymadık. Duymadığımız için fazla yorum yapmaya da gerek yok. Eğer onların bir çalışması ise, bu maddeler hükümetimizin çalışma taslağı ise bizim bunu yetkili ağızdan duymamız lazım. Ona göre biz neyi nereye koydunuz? Ne yaptınız? diyebiliriz. Şu anki formüller tamamen her seçim döneminde raftan indirilip, nabız yoklamasıyla sunulan maddeler diyebilirim.”

‘ÇÖZÜMSÜZ DEĞİLİZ’

İktidarın EYT’lilere ilişkin çalışma yürüttüğü masaya oturmaları halinde ne talep edeceklerini sorduğumuz Özüpak, “Bu aşamada öncelikle bize ‘Sizin çözüm önerileriniz nedir?’ diye bir soru soracaklardır. Bizim sosyal güvenlik uzmanı arkadaşımız ile çalışma arkadaşımızla yaptığımız çalışmalarımız, dosyalarımız var. Ama biz her şeyden evvel, kendi formüllerini, çözümlerini görmek istiyoruz. O yüzden bu hakkımızı saklı tutuyoruz” dedi. Taleplerinin çözümsüz olmadığını, iktidarın formüllerini tartışmaya açık olduklarını belirten Özüpek, “Çözümsüz değiliz. Görmemiz lazım ki tartışabilelim. Konuşabilelim. Yaratabileceği mağduriyetlerin nereye varabileceğini karşılıklı istişare yapmak isteriz” ifadelerini kullandı.

‘HEP UMUTLANDIRILANLAR OLDUK’

Seçimlerden önce EYT’lilerin sorunun çözülmesi gerektiğini, yeni bir seçim vaadi olmak istemediklerini belirten Özüpak sözlerini şöyle sürdürdü: “Öyle çok ağzımız yandı ki bizim. Sütten ağzımız yandığı için yoğurdu üfleyerek yiyoruz. Hep umutlandırılanlar olduk. Her defasında ötelenen olmak istemiyoruz. Sadece icraat istiyoruz. Burada da samimiyetlerine gerçekten görmemiz ve inanmamız gerekiyor. Bu bütün partiler için geçerli. Şu an Cumhur İttifakı ile yönetilen bir ortamdayız. MHP’nin yıllardır seçim bildirgelerinde yer aldık. Ama şimdi dumanı tüten bir seçim atmosferindeyiz. Tekrar gündeme mi geldik? O zaman ‘geçmiş olsun’ diyebiliriz. İktidara talip olan muhalefet partilerinin çözüm önerileri varken, hükümet olup ‘bir seçim vaadi’ olarak sunacaklarsa bizim kabulümüz değil. İktidarın vaatlerini seçim öncesinde icraat olarak göstermeleri inandırıcılıklarını sağlamış olacak.”

MUHALEFET EYT SORUNUNU NASIL ÇÖZECEĞİNİ KAMUOYUNA İLAN ETMELİ’

Gönül Boran Özüpak, muhalefet partisi liderleriyle yapılan görüşmelerin de çok “olumlu” geçtiğini anlattı.  Muhalefet temsilcileriyle yaptıkları görüşmelerden dolayı “yüzlerinde tebessüm oluştuğunu”, söylemlerin gelecek adına umut verdiğini belirtti ve bu kapsamda “EYT sorununu nasıl çözeceklerini” basın açıklamasıyla kamuoyuna duyurmalarını talep ettiklerini aktardı.

İktidara talip olan muhalefet temsilcilerinin, seçimlerin ardından iktidar olunması halinde “100 gün içerisinde EYT sorununu çözeceğiz” demelerinin önemli olduğunu belirten EYT Federasyonu Başkanı Özüpak “Altı muhalefet partisi yan yana geliyor ve hepsi de ‘Emeklilikte yaşa takılanların hakkını vereceğiz’ diyor. Bu Millet İttifakı birleşirse hepsinin çözüm önerisinden en güzeli olan kanun teklifinin çıkmasının kaçınılmaz olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.