EYT yetişmedi, SGK'de yeni düzenleme yapıldı

EYT yetişmedi, SGK'de yeni düzenleme yapıldı

EYT sonrası 1,5 milyonu aşkın emeklilik başvurusu yapıldı. Yığılma nedeniyle emeklilik işlemlerinin sonuçlandırılmasının 8-10 ayı bulacağı ortaya çıktı. Aylardır hafta sonu dahil çalıştırılan SGK personelinin zorunlu ek mesai süresi 100 saate çıkarıldı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) müdürlüklerinde, onbinlerce emekli dosyası birikmiş durumda. Personel sayısı yetersiz olan SGK'nin iş yükü, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ve borçların yeniden yapılandırılması kanunuyla birlikte, kurum çalışanlarının verdiği bilgiye göre 10 kat arttı. EYT kapsamında mart ayında başvuru yapanların büyük çoğunluğunun emeklilik işlemlerinin yetişmeyecek olması nedeniyle ilk maaşlarını sonbahardan önce almalarının mümkün olmadığı belirtiliyor.

İktidar, aylardır hafta sonu dahil fazla mesai yapan SGK çalışanlarına yönelik yeni bir düzenleme yaptı. EYT'lilerin emeklilik işlemlerini hızlandırmak gerekçesiyle, SGK çalışanlarının aylık fazla mesai süresi 50 saatten 100 saate çıkarıldı.

TBMM Genel Kurulu'nda kanuna eklenen yeni maddeye göre, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'nda 657 sayılı kanuna tabi personele, 1 Nisan 2023 - 30 Haziran 2023 tarihleri arasında 3 ay süreyle, ayda 100 saati ve 2023 yılı merkezi yönetim bütçe kanununda belirlenen fazla çalışma saat ücretinin 10 katını aşmamak kaydıyla, fazla çalışma ücreti verilecek.

Büro Emekçileri Sendikası (BES) İzmir Şube Başkanı Mustafa Güven dün yaptığı açıklamada, fazla mesai ücretinin üç aylığında 27 liradan 51 TL'ye çıkarılmasını eleştirerek, bu paranın da yol ve yemeğe gittiğini söyledi. Güven şu açıklamayı yaptı: "EYT çıktı, 10 kat artan iş yoğunluğunun altında SGK çalışanları olarak unutulduk. Yeterli personel yok, yeterli altyapı yok. 80 milyona hizmet veren, 1 ayda 2,5 Milyon EYT’liye aylık bağlaması beklenen SGK çalışanlarına reva görülen şey ise fazla mesai sadakası oldu. Fazla mesaiye geldiğinden yol ve yemek parasını da kendisi karşılıyor. Yıpranması, performans baskısı, mevzuat yoğunluğu, stresi, yorgunluğu alarak evine dönebiliyor.

Öncelikle fazla mesai personel eksikliği nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Başta EYT nedeniyle başvuran tüm vatandaşlara daha iyi ve zamanında hizmet verebilmek için personel eksikliğinin acilen giderilmesi, SGK çalışanlarının taleplerinin yerine getirilmesi gerekiyor. SGK da en az 5 yıl süreyle devam edecek bir iş yoğunluğundan bahsediyoruz. Kimse vatandaşı alt yapısı oluşturulmadan, yeterli personel alınmadan yapılan EYT yasası nedeniyle teknik ve bilimsel olarak 1 Nisan’da hatta aylarca aylık bağlamanın yetişmeyeceği konusunda uyarmamaktadır."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.