Evin Cezaevi’nden sevk edilen 9 tutukluya ulaşılamıyor

Evin Cezaevi’nden sevk edilen 9 tutukluya ulaşılamıyor

İran’daki Evin Cezaevi’nden dün apar topar bir şekilde sevk edilen 9 tutukludan ne ailelerinin ne de insan hakları örgütlerinin haber alamadığı belirtildi.

İran’daki Evin Cezaevi’nde tutulan Saeed Masouri, Afshin Baimani, Hamze Sawari, Hossein Gachelu, Massoudreza Ebrahiminejad, Loqman Aminpour, Saman Yasin (Saidi), Mohammad Shafie ve Matal Ahmadian adlı 9 siyasi tutuklulardan cezaevinden sevk edildikten sonra haber alınmadığı belirtildi. Human Rights Activists News Agency’nin (HRANA) haberine göre, tutuklular dün sevk edildi ancak ne aileleri nede insan hakları örgütleri tutukluların akıbeti ile ilgili bilgiye ulaşamıyor.

HRANA’ya konuşan bir tutuklu yakını, cezaevindeki gardiyanların “8’inci koğuşta bulunan Saeed Masouri, Afshin Baimani, Hamze Savari , Hossein Gachelu, Masoud Reza Ebrahiminejad, Loqman Aminpour, Saman Yasin (Saidi), Mohammad Shafie ve Matal Ahmadian bu hapishaneden çıkarılarak, başka bir yere nakledildi” diye belirttiğini söyledi. 

Tutuklulardan Saeed Masouri, Afshin Baimani, Hamze Sawari, Loqman Aminpour, Saman Yasin (Saidi), Mohammad Shafie ve Matal Ahmadian’ın, 11 Ağustos Çarşamba günü Karaj'daki Rajaei Cezaevi’nden Evin Cezaevi’nin 8. koğuşuna sevk edildikleri belirtildi.

Haberde, tutuklulardan hakkında bilgi edinilenler şöyle sıralandı: 

*Saeed Masouri: 19 Ocak 2000 tarihinde İran Halkın Mücahitleri Örgütü'ne üye olduğu şüphesiyle Dezful kentinde tutuklandı. 2001 yılında Tahran Devrim Mahkemesi'nde "savaş" suçlamasıyla önce idam cezası verildi, ardından ezası ömür boyu hapse indirildi.

*Afşin Baimani: 15 Eylül 2000 tarihinde tutuklandı. Tahran Devrim Mahkemesi tarafından "Halkın Mücahitleri Örgütü ile işbirliği yoluyla savaş" suçlamasıyla idam cezasına çarptırıldı, daha sonra cezası ömür boyu hapse çevrildi.

*Hamze Sawari Lafteh: 11 Eylül 2004 tarihinde 16 yaşındayken tutuklandı. Ahvaz Devrim Mahkemesi tarafından "Toprakta yolsuzluk, savaş ve milli güvenliğe karşı eylem" suçlamasıyla idam cezası verildi, daha sonra cezası ömür boyu hapis cezasına çevrildi. 

*Tebal Ahmadian: 2009 yılında tutuklandı. Hakkında Devrim Mahkemesi tarafından "Muhalefet gruplarından birine üye olmak suretiyle savaş" suçundan 30 yıl hapis cezası verildi. 

 *Saman Seidi (Yasin): 10 Ekim 2022 tarihinde Tahran'da ülke çapındaki protestolar sırasında tutuklandı. Tahran Genel ve Devrim Mahkemesi'nde yargılandı. Hakkında "Savaş, toplanma ve ulusal güvenliğe karşı eylemde bulunmak amacıyla komplo kurmak" suçlarından idam cezası verildi. Bir süre sonra Yargıtay'da karar bozuldu ve dosyası yeniden incelenmek üzere aynı şubeye gönderildi.

 

*Loqman Aminpour, Mohammad Shafei ve Masoudreza Ebrahiminejad da hapis cezasına çarptırılan diğer üç siyasi mahkum.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.