Esendere Gümrük Kapısı’nda yaşananlar meclise taşındı: ‘Hakkâri halkına uygulanmak istenen ekonomik ambargo devam etmektedir’

Esendere Gümrük Kapısı’nda yaşananlar meclise taşındı: ‘Hakkâri halkına uygulanmak istenen ekonomik ambargo devam etmektedir’

Yeşil Sol Parti Hakkari Milletvekilleri Öznur Bartin, Vezir Parlak ve Onur Düşünmez Esendere Gümrük Kapısı’nda yaşananlara dair TBMM’ye soru önergesi verdi.

Hakkari Milletvekilleri Öznur Bartin, Vezir Parlak ve Onur Düşünmez; Esendere Gümrük Kapısı’nda yaşananlara dair, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın cevaplaması amacıyla TBMM’ye 5 maddelik soru önergesi verdi.

Hakkâri’de sınır kapılarının önemli bir geçim kaynağı olduğunun belirtildiği önergede, “Yurttaşların mağduriyetinin giderilmesine yönelik herhangi bir adım atılmamıştır. Keyfi kota düşümü adı altında Hakkâri halkına uygulanmak istenen ekonomik ambargo devam etmektedir.” denildi.

Hakkari Milletvekillerinin verdiği önergede, “2022 İşgücü Piyasası Araştırmasına göre işsizlik oranının yüzde 20 olduğu sınır kenti Hakkâri’de iş alanlarının sınırlı olması, yurttaşları sınır ticaretine yöneltmekte olup sınır kapıları önemli bir geçim kaynağı olarak görülmektedir. Ancak kentte bulunan gümrük kapılarındaki keyfi uygulamalar nedeniyle yurttaşlar ciddi sorunlar yaşamaktadır. Bu sorunların yaşandığı kapılardan biri de “suç örgütü kurup, rüşvet ve göçmen kaçakçılığı yaptıkları” suçlamasıyla aralarında polis ve gümrük muhafaza memurlarının da bulunduğu kişilere yönelik 15 Haziran 2023’te bir operasyonun düzenlendiği, 7’si polis, 8’si gümrük muhafaza memuru olmak üzere 31 kişinin gözaltına alındığı İran’a açılan Yüksekova ilçesine bağlı Esendere Gümrük Kapısı’dır.

Söz konusu Esendere Gümrük Kapısına 1 Haziran 2023’te keyfi bir şekilde araç ve eşya kotası düşümü uygulaması getirilmiştir. Bu uygulama ile 100’ü aşkın araç kotası 30’a düşürülmüş, temel gıda ürünlerinden 2,5 kilogram çay 1 kilograma, 10 kilogram şeker 5 kilograma, 10 kilogram pirinç 5 kilograma düşürülmüştür. Bu kararın uygulandığı 1 Haziran’da kapıda eşyalara el konulması ve araç girişlerinin engellenmesi üzerine yurttaşlar ile Esendere Gümrük Kapısının güvenlik personeli arasında arbede yaşanmıştır. Yaşanan olay nedeniyle mağdur edilen yurttaşlar 9 Haziran’da söz konusu sınır kapısında basın açıklaması düzenleyerek bu uygulamaya son verilmesini ve yaşadıkları mağduriyetlerin giderilmesini talep etmiştir. Ancak tüm çağrılara rağmen yurttaşların mağduriyetinin giderilmesine yönelik herhangi bir adım atılmamıştır. Keyfi kota düşümü adı altında Hakkâri halkına uygulanmak istenen ekonomik ambargo devam etmektedir.” İfadeleri kullanıldı.

Vekillerin meclise verdiği önerge şu sorulardan oluşuyor:

  1. Bakanlığınızın; Esendere Gümrük Kapısı’nda araç ve gıda ürünleri kotası düşümü uygulamasına dair bilgisi var mıdır? Var ise geçimini sınır kapısından geçimini sağlayan yurttaşların mağdur edilmesine neden olan bu keyfi uygulamanın gerekçesi nedir?
  2. 1 Haziran 2023’te Yüksekova ilçesine bağlı Esendere Gümrük Kapısı’nda eşyalarına el konulan yurttaşların maruz kaldığı saldırıya dair bir soruşturma başlatıldı mı?
  3. Esendere Gümrük Kapısı’nda “suç örgütü kurup, rüşvet ve göçmen kaçakçılığı yaptıkları” gerekçesiyle 15 Haziran 2023’te düzenlenen operasyonda gözaltına alınan kişiler ile 1 Haziran’da yurttaşlara saldırdığı, darp ettiği, eşyalarına el koyduğu iddia edilen kişiler aynı kişiler midir?
  4. 15 Haziran’da Esendere Gümrük Kapısı’nda düzenlenen operasyonda gözaltına alınan kişilerin neden olduğu kamu zararı kaçtır? Bu kişiler hakkında yurttaşlara dönük tutumları nedeniyle daha önce herhangi bir işlem başlatılmış mıdır?
  5. Esendere Gümrük Kapısı’ndan geçimini sağlayan yurttaşların yaşadığı mağduriyetin giderilmesi ve Hakkâri halkına uygulanmak istenen ekonomik ambargoya son verilmesi için herhangi bir çalışmanız var mıdır?

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum