'Esad'la ittifak Kürtler için bir seçenek'

'Esad'la ittifak Kürtler için bir seçenek'

Guardian'da yer alan analizde ABD'nin Kürtlerle işbirliğinde çatlağa neden olan politikalarının Kürtlerle Esad arasında işbirliği seçeneğini gündeme getirdiği değerlendirmesi yapıldı.

Afrin harekatı ile başlayan Suriye’deki Kürt güçler ile ABD arasındaki ortaklığa dair soru işaretleri  son olarak ABD Başkanı Donald Trump’ın “Suriye’den güçlerimizi çekebiliriz” açıklaması ile yeniden  alevlendi. İngiliz Guardian gazetesinin Ortadoğu muhabiri Martin Chulov son gelişmeler ışığında ABD ve Kürtler arasındaki işbirliğini masaya yatırdı.

‘KÜRTLERLE ORTAKLIĞIMIZI GÜÇLENDİRMELİYİZ’

‘Trump’ın Amerikan askerlerini Suriye’den çekme sözü Kürtlerle ittifakta gerginlik yarattı’ başlıklı yazıda dört yıllık savaşta IŞİD’in büyük oranda yok edildiği ancak halen Fırat Vadisi çevresinde ve Irak sınırında IŞİD’lilerin olduğu vurgulandı. Chulov’a konuşan bir Amerikalı yetkili “Irak sınırında kuşatılmış ancak hareket etmeye çalışan 2 bin 200 IŞİD militanı var. Bunlarla başa çıkabilecek sayıda gücümüz yok. Suriye Demokratik Güçleri (QSD) ile ortaklığımıza yeniden yatırım yapmalı ve Türkiye’nin endişelerini de dikkate almalıyız” dedi.

İngiliz muhabire konuşan Kürt yetkililer de son dönemdeki Amerikan politikalarını eleştirdi. Amerikalı yetkililerle düzenli olarak görüştüğü belirtilen bir yetkili son dönemde yaşananlarla ilgili “Amerikalılar onlar için önemli olan konuları kapatmak istiyorlar ama bizim için önemli olan konularla ilgilenmiyorlar. Onlar IŞİD’le savaşsın. Biz de kendimiz için savaşalım. Ne yaptıklarının gerçekten farkındalar mı?” diye konuştu.

ESAD’LA İŞBİRLİĞİ DE BİR SEÇENEK

Afrin Harekatı’nın Kürtler için önemli bir kırılma olduğunu belirtilen yazıda, Amerikan askerlerinin Suriye’den çekilmesinin İran’ın bölgedeki etkinliğini daha da arttıracağı yorumu yapıldı. Yazıda, böyle bir durumda Esad rejimi ile Kürtler arasındaki ilişkinin de yeniden ele alınabileceğine dikkat çekildi. Esad’la işbirliğinin bir seçenek olduğunu belirten bir Kürt yetkili de “Amerikalılar bizi daha iyi bir önerileri olduğuna ikna etmeli” dedi.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.