Esad: "Türkiye Suriye'den çekilmedikçe ilişkiler normalleşemez"

Esad: "Türkiye Suriye'den çekilmedikçe ilişkiler normalleşemez"

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan'a, TSK güçleri topraklarından çıkmadıkça Ankara'yla eski ilişkilere dönülmeyeceğini söyledi. Abdullahiyan da egemenlik ve toprak bütünlüğüne saygının esas olduğunu onayladı.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Perşembe günü İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ı beraberindeki heyetle kabul etti.

Suriye Devlet Ajansı SANA'nın haberine göre, dünyadaki gidişatın Şam yönetiminin "savunduğu ve bedelini ödediği" konuların doğru olduğunu ve politikalarının "sağlam olduğunu kanıtladığını vurgulayan" Esad, siyasetlerinde ısrar edeceklerinin işaretlerini verdi.

SANA Esad'ın bu çerçevede Abdullahiyan ile İran Suriye ilişkilerini, "bölgedeki durumu, Suriyeli mültecilerin ülkelerine dönüşüne ilişkin çalışmaların yanı sıra Türkiye'nin Suriye topraklarından çekilmesi gerekliliği"ni konuştuğunu bildirdi.

Esad görüimede "Şam ile Ankara arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için Türkiye birliklerinin Suriye toprağından çekilmesinin kaçınılmazlığı" konusunu ifade etti. 

Habere göre, İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan ise, Suriye'nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duyulması gerektiğini belirtti. 

Suriye Devlet Başkanı 10 Ağustos'ta Sky News Arabia'ya verdiği söyleşide de Erdoğan ile "gündemsiz ve hazırlıksız" görüşmeyeceklerini vurgulamış ve hedeflerinin "[Türkiye'nin] Suriye topraklarından çekilme[si]", "Erdoğan'ın amacı[nın] ise Türk işgalinin Suriye'deki varlığını meşrulaştırmak" olduğunu vurgulamış ve sonuç olarak "görüşme Erdoğan'ın şartlarında gerçekleşemez'' demişti. 

Esad ayrıca Suriye topraklarında süe giden "terör"ün de "Türk [imalatıdır]" olduğunu ileri sürmüş ve "'Nusra Cephesi', 'Ahrar'uş Şam'  hepsi Türkiye'de kurulan ve şu ana kadar Türkiye tarafından finanse edilen bir partinin farklı tanımlamalarıdır.'' iddiasında bulunmuştu. 

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.