Ermenistan Dışişleri Bakanı: Halklarımızın barışa ihtiyacı var

Ermenistan Dışişleri Bakanı: Halklarımızın barışa ihtiyacı var

Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, Türkiye ile sınırların açılmasını istediklerini bir kez daha tekrarlayarak "Dünyadaki diğer halklar gibi, halklarımız barışa layıklar ve devamlı ebedi düşmanlığa biz hiçbirimiz mahkum değiliz" dedi.

Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, Antalya Diplomasi Forumu (ADF) 2024 kapsamında Türkiye'ye gelerek Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi ve Azerbaycan-Ermenistan arasındaki barış sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bianet'te yer alan habere göre Mirzoyan, Türkiye ile Ermenistan arasında normalleşme süreci için özel temsilciler atanmış ve bu temsilcilerin yüz yüze ve telefon görüşmeleri yaptığını belirtti. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan arasında da telefon görüşmelerinin gerçekleştiğini ve sürekli bir iletişim olduğunu söyledi. Bu temasların olumlu dinamikler sağladığını ifade etti.

Ermenistan'ın Türkiye ile kara sınırının üçüncü ülke vatandaşlarının geçişine açılması ve Ani Köprüsü'nün restorasyonu gibi konularda anlaşmalar yaptığını ve sınır bölgelerinde altyapı çalışmalarının yapıldığını açıkladı.

Mirzoyan, Azerbaycan ile barış görüşmelerine ilişkin de barış gündemine olan bağlılıklarını yeniden teyit etmek istediklerini belirtti. Ancak, taraflar arasında bazı sorunlar olduğunu ve bu sorunlardan bazılarında anlaşmaya varıldığını dile getirdi. Ancak, iki önemli konuda tarafların farklı yaklaşımları olduğunu ve bu konularda henüz anlaşmaya varılamadığını ifade etti. Bu konuların birincisinin sınırların belirlenmesi ilkeleri, diğerinin ise bölgesel bağlantı ve ulaşım hatlarıyla ilgili olduğunu belirtti.

Mirzoyan, Ermenistan olarak sınırların belirlenmesi ve çizilmesi sürecinin 1991'de imzalanan Almatı Bildirgesi çerçevesinde olması gerektiğini savunduklarını ve bu konuda Azerbaycan'dan olumlu yanıt alamadıklarını söyledi. Ayrıca, bölgesel ulaşım bağlantılarının açılmasının önemine vurgu yaparak bu durumun ekonomik faydalar sağlayacağını ifade etti.

Son olarak, Mirzoyan, halkların barışa ihtiyacı olduğunu ve barışın mümkün olduğunu belirterek, halkların sürekli ebedi düşmanlığa mahkum olmadığını dile getirdi ve barış imkanlarının olduğunu vurguladı.

 Yüksekova Haber
Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.