Erkekler Ocak’ta 22 kadını öldürdü

Erkekler Ocak’ta 22 kadını öldürdü

Erkekler, Ocak’ta en az 60 kadına şiddet uyguladı, en az bir çocuğu öldürdü.

bianet'in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre; erkekler Ocak’ta en az 22 kadını öldürdü, dokuz kadına tecavüz etti.

Ocak 2021‘de en az  23 kadının ölümü (Van 2, Nevşehir 2, Mersin, Isparta, İstanbul 3, Muğla 2, Diyarbakır 1, İzmir 2, Aydın 2, Sinop 2, Karaman, Çorum, Antalya, Şırnak, Kayseri) basına şüpheli olarak yansıdı. Şüpheli biçimde ölen kadınlardan biri Ukraynalı, biri de Özbekistanlıydı.

Manisa, Antep, Antalya, Konya, Odu, Hatay, Adana, tehdit

Erkekler, İstanbul’da iki, Kocaeli’nde bir kadını öldürmeye teşebbüs

Konya’da bir erkek karısını intihara sürükledi.

Ankara’da bir kadın kızına şiddet uygulayan erkeği, Antalya’da da M.İ. kendisini ellerini kelepçeleyerek çıplak şekilde alıkoyan ve saatlerce darp eden kocası R.İ.’yi öldürmek zorunda kaldı ve meşru müdafaa hakkını kullandı.

 Cinayet

Erkekler, Ocak 2021'de en az 22 kadını ve yanlarındaki iki erkeği öldürdü; geçen yıl aynı ay bu sayı 21’idi. Erkeklerden biri cezaevinden tahliye olduktan sonra kadını öldürdü. 

Ocak 2021'de erkeklerin öldürdüğü kadınlar

Aleyna Yurtkölesi, Arzu Aygün, Aslıhan Dal, Aygül Ç., Ayşe Yaylan, Dilan K., Döndü B., Esma A., Ferdane Kurt, Feride Y., Gonca Pekşen, Hatice B., Hatice S., Melek Ayaz G., Nergis Beyaz, Neriman K., Sevda K., Sevgi Tekin, Süryan B., Şadiye Öztürk, Şükran B., Vildan İ.

Erkeklerin kadınları öldürdüğü iller

 Ankara (1), Antalya (1), Antep (1), Çorum (1), Denizli (2), Diyarbakır (1), Iğdır (1), İstanbul (6), Kırşehir (1), Kocaeli (1), Konya (1), Malatya (1), Maraş (1), Mardin (1), Mersin (1), Samsun (1).

Erkeklerin on kadını öldürme “bahanesi” basına yansımadı. Erkekler, beş kadını “ayrılmak istediği”, “barışmak istemediği”, üç kadını “kıskançlık”  bahanesi" ile öldürdü. Bir kadını sevdiği kişi ile evlendir diye öldüren erkekler, üç kadını da “gasp” ve “ekonomik” nedenlerle öldürdü.

Ocak’ta 14 kadını kocası/eski kocası, sevgilisi/eski nişanlısı, üç kadını baba, oğul, torun gibi aile üyeleri, bir kadını ailesinden sekiz kişi, bir kadını iki hırsız erkek, bir kadını arkadaşı, bir kadını akrabası öldürdü. Bir kadını öldüren erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı.

Erkekler, 12 kadını ev içindedört kadını otel, ormanlık alan gibi ev dışı alanlarda öldürdü. Erkeklerin altı kadını nerede öldürdüğü basına yansımadı.

Erkekler, 11 kadını ateşli silahlarla, beş kadını bıçak, balta gibi kesici aletlerle, dört kadını boğarak öldürdü. Erkeklerin, iki kadını nasıl öldürdüğü basına yansımadı.

Hukuki Süreç

Kadınları öldüren 30 fail erkek vardı. Sadece 20 fail tutuklandı. Üç fail gözaltına alındı, üç fail intihar etti. Bir failin hukuki süreci basına “aranıyor” diye yansıdı, bir failin hukuki süreci basına yansımadı.

Önceki Yıllar İşlenen, Basına Ocak Ayında Yansıyan Cinayet

2019'un Eylül ayından beri kayıp olarak aranan Zeynep Güngör'ü (34) sevgilisi E.B.'nin öldürdüğü tespit edildi.

Zeynep Güngör'ün ailesi televizyon programına katılınca şüpheli olarak gözaltına alınan E. isimli erkek, kadını "yanlışlıkla" öldürdüğünü söyledi.

Çocuk cinayeti

Erkekler, Ocak 2021’de en az bir çocuğu öldürdü. Çocuğu öldüren erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı. İstanbul’da bir erkek iki çocuğunu rehin aldı. İstanbul’da bir çocuğun ölümü basına “şüpheli” olarak yansıdı. 

Cinsel Saldırı /Tecavüz

bianet'in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre erkekler Ocak 2021’de en dokuz sekiz kadına tecavüz etti. Geçen yıl aynı ay bu sayı 16'ydı. 

Erkeklerin cinsel saldırıda bulunduğu kadınlardan ikisi Özbekistanlıydı. Bir kadın hamile olduğu ortaya çıkınca tecavüz açığa çıktı. 

Bir kadına babası, bir kadına yanında staj yaptığı avukat, bir kadına iş yerindeki yöneticisi tecavüz etti. Altı kadına tecavüz eden altı erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı.

Erkekler beş kadına ev içinde, dört kadına hukuk ofisi, metro gibi ev dışı alanlarda tecavüz etti. 

Erkeklerin kadınlara tecavüz ettiği iller

Ankara (1),  Balıkesir (1), Erzurum (1),  İstanbul (3), Konya (2), Samsun (1).

Hukuki Süreç

Kadınlara tecavüz eden en az on fail vardı. Sadece dört fail tutuklandı.

İki fail gözaltına alındı. Bir fail hakkında uzaklaştırma kararı, bir failin de adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar verildi. Bir fail hakkında kadın şikayetçi olurken bir failin hukuki süreci basına yansımadı.

Taciz

Ocak 2021’de erkekler en az dokuz kadını taciz etti. Bu sayı geçen yıl aynı ay 16’di.

Sekiz kadın kendilerini taciz eden üç erkeği tanımıyordu. Bir kadını da siyasi parti yöneticisi (CHP) yöneticisi taciz etti.  

Erkekler, dokuz kadını sözlü ve fiziki olarak taciz etti.

Erkekler bir kadını sosyal medyada, sekiz kadını da otobüs, sokak gibi ev dışı kamusal alanlarda taciz etti.

Erkeklerin kadınları taciz ettiği iller

Bursa (1), Çanakkale (5), İstanbul (1), Kütahya (2)

Hukuki Süreç

Kadınları taciz eden dört fail vardı. Hiçbiri tutuklanmadı.

İkisi gözaltına alındı, biri hakkında uzaklaştırma kararı verildi. Bir failin hukuki süreci basına yansımadı.

Çocuk İstismarı

Erkekler, Ocak 2021'de aralarında oğlanların da olduğu en az 12 çocuğu istismar etti.  Geçen yıl, aynı ay bu sayı 31'di. 

En az sekiz çocuk kendisini istismar eden 25 erkeği tanımıyordu. Bir çocuğu abisi, bir çocuğu babası, bir çocuğu öğretmeni, bir çocuğu da alışverişe gittiği market sahibi istismar etti.

Erkeklerin altı çocuğu nerede istismar ettiği basına yansımadı. Erkekler, bir çocuğu kamyonda, bir çocuğu kaçak etüt merkezinde, üç çocuğu ev içinde, bir çocuğu da sokakta istismar etti.

Erkeklerin çocukları istismar ettiği iller

Antalya (2), Aydın (1), Denizli (1), Diyarbakır (1), Hatay (1), İstanbul (4), Malatya (1), Sakarya (1).

Hukuki Süreç

Çocukları istismar eden 29 fail vardı, sadece beşi tutuklandı.

Altı fail gözaltına alındı. 15 fail serbest bırakıldı.

İki failin hukuki süreci basına “dava açıldı” diye yansıdı. Bir failin hukuki süreci yansımadı.

Şiddet/ Yaralama

Erkekler, Ocak’ta en az 60 kadına şiddet uyguladı. Geçen yıl aynı ay bu sayı, 48’idi. 

Erkeklerin şiddet uyguladığı sekiz kadın “ağır” hasta olarak hastaneye kaldırıldı. Erkeklerin şiddet uyguladığı kadınlardan biri transtı. Bir kadın da engelliydi. Erkekler en az iki kadına da uzaklaştırma kararına rağen şiddet uyguladı. Erkeklerin şiddet uyguladığı kadınlardan biri Türkiye yurttaşı değildi.

Erkeklerin kadınlara şiddet uyguladığı iller

Adana (1), Aksaray (1), Ankara (3), Antalya (6), Antep (1), Ardahan (1), Aydın (2), Burdur (1), Bursa (3), Denizli (1),  Edirne (7), İstanbul (8), İzmir (4), Konya (1),  Kütahya (1), Mardin (2), Muğla (1), Osmaniye (1), Sakarya (1), Samsun (2), Şırnak (1),Tekirdağ (1), Trabzon (1), Urfa (1), Van (1),  Zonguldak (5), bir erkeğin bir kadına hangi şehirde şiddet uyguladığı basına yansımadı.

En az 44 kadına kocası, sevgilisi, eski kocası, sevgilisi şiddet uyguladı. Dört kadına baba, oğul gibi aile üyeleri şiddet uyguladı. Bir kadına damadı şiddet uygularken, en az on kadına şiddet uygulayan 15 erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı. Bir kadına da üç korucu şiddet uyguladı.

Erkeklerin 57 kadına şiddet uygulama “bahanesi” yansımadı. Erkekler üç kadına “barışmak istemediği”, “erkeği reddettiği” bahanesi ile şiddet uyguladı.

Erkekler, 45 kadını darp ederek, şiddet uyguladı. En az 8 kadını kesici aletlerle, beş kadını ateşli silahlarla bir kadını da yakarak yaralayan erkekler, bir kadına dijital şiddet uyguladı.  

Erkekler, 18 kadına ev içinde, 13 kadına da sokak, ormanlık alan ev dışı alanlarda şiddet uyguladı. Erkeklerin, 28 kadına nerede şiddet uyguladığı basına yansımadı.  Erkekler, bir kadına da dijital şiddet uyguladı.

Hukuki Süreç

Kadınlara şiddet uygulayan en az 67 fail vardı, sadece beş fail tutuklandı. En az 10 fail gözaltına alındı, sekiz fail hakkında soruşturma başlatıldı, beş fail gözaltından serbest bırakıldı.

12 failin hukuki süreci basına, “uzaklaştırıldı”, “dava açıldı”, “kaçtı” veya aranıyor” olarak yansıdı. İki fail intihar etti.

27 failin hukuki süreci basına yansımadı.

Seks İşçiliğine Zorlama

Ocak 2021’de erkekler, en az 28 kadını seks işçiliğine zorladı. Geçen yıl aynı ay bu sayı, 121 idi.  Seks işçiliğine zorlanan 23 kadın Türkiye vatandaşı değildi.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.