Erkekler Haziran'da 17 kadın öldürdü

Erkekler Haziran'da 17 kadın öldürdü

Erkekler Haziran’da 17 kadın/kız çocuğunu öldürdü, 26'sına tecavüz etti. Kadınların yüzde 17,6’sı boşanmak istediği için öldürüldü. 2014'ün ilk 6 ayında, erkekler 129 kadın öldürdü.

Bianet'in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre, erkekler Haziran’da 17 kadın/kız çocuğunu öldürdü, 26 kadına tecavüz etti, 56 kadını yaraladı, 13 kadını taciz etti.

2014’ün ilk altı ayında erkekler 129 kadın öldürdü; 58 kadın ve kız çocuğuna tecavüz etti, 292 kadını yaraladı; 57 kadın ve kız çocuğuna cinsel tacizde bulundu.

Cinayet

Erkekler Haziran’da 10 ilde 17 kadın/kız çocuğunu öldürdü.

Kadınların biri, hakkında 6 aylık uzaklaştırma kararı çıkartmasına rağmen çocukları görme bahanesiyle evine gelen kocasınca öldürüldü. Kadınların yüzde 17,6’sı ise boşanmak istediği için öldürüldü.

Kadınların yüzde 53’ünü kocaları öldürdü; kocaları yüzde 17,6 ile erkek akrabalar (baba, ağabey vs.) takip etti: Dokuz kadını kocaları, üçünü erkek akrabaları, ikisini komşuları, ikisini sevgilileri, birini birliktelik teklifini reddettiği bir erkek öldürdü.

Akrabaları tarafından öldürülen kadınlardan biri “Çocuk da koca da istemiyorum” demişti, bir diğeri  ise “hakkında mahallede dedikodu çıktığı” bahanesiyle öldürüldü. Hakkında uzaklaştırma kararı çıkarttığı kocası tarafından ölümle tehdit edilen bir kadın ise intihar etti.

Kadınların yüzde 47’si bıçakla, yüzde 41’i ateşli silahlarla öldürüldü: Sekiz kadın bıçakla, yedisi ateşli silahlarla, biri dövülerek, biri ise balkondan aşağı atılarak öldürüldü. Koruculuk yapan bir erkek, karısını zimmetli silahıyla öldürdü.

Cinayetlerin ardından iki erkek intihara teşebbüs etti, biri intihar etti, ikisi ise kolluk kuvvetlerine teslim oldu.

Haziran’da katillerin yaşı 17 ila 74, katledilen kadın ve kız çocuklarının yaşı 14 ila 74 arasında değişti.

Kadın katli en çok İstanbul’da yaşandı. Haziran’da kadın katli gerçekleşen iller Ağrı, Denizli, Erzurum, Eskişehir (2), İstanbul (7), İzmir, Samsun, Sivas, Şırnak ve Tekirdağ.

Tecavüz

Haziran’da erkekler sekiz ilde 26 kadına tecavüz etti.

Tecavüzlerin yüzde 92’si kadınların tanımadıkları erkeklerce, alıkonuldukları mekanlarda gerçekleşti. Bir kadına hastanede doktoru tecavüz ederken, bir kız çocuğuna evde üvey babası tecavüz etti.

20 kadın alıkonuldukları mekanlarda fuhşa zorlandı. İki kız çocuğu ise toplu tecavüze uğradı.

Haziran’da tecavüzlerin yaşandığı iller Adana (2), Antalya, Artvin, Aydın, İstanbul (2), Sakarya, Şırnak ve Tokat.

Şiddet- yaralama

Erkekler Haziran’da 25 ilde 56 kadın ve kız çocuğuna şiddet uyguladı.

Kadınların yüzde 9’u boşanmak istedikleri ya da sevgililerinden ayrılmak istedikleri için şiddet gördü.

Bir kadın, kocası hakkındaki uzaklaştırma kararına rağmen tabancayla ağır yaralandı. Polise şikayetleri kayda geçirilmeyen bir kadın ve annesi ise eski kocası tarafından tabancayla ağır yaralandı.

Kadınların yüzde 55,3’ü kocalarından şiddet gördü: Yedi kadın akrabası olan erkeklerden (ağabey, baba, oğul, diğer), biri eski damadı, beşi eski kocaları, biri eski sevgilisi, ikisi işyeri yetkilileri, 31’i kocaları, biri mahalle muhtarı, biri otobüs şoförü, ikisi tanımadıkları erkekler, beşi sevgililerinden şiddet gördü.

Erkek şiddeti vakalarının yüzde 70’inde kadınlar darp edildi, yüzde 14,2’si bıçakla; yüzde 10,7’si ateşli silahlarla gerçekleşti. Bunun dışında bir erkek karısını çekiçle dövdü, iki erkek işkence yaptı.

Bir erkek karısını önce bıçaklayıp sonra tabancayla yaralarken, bir erkek ise karısını darp ettikten sonra yaşadıkları evi yaktı.

Erkek şiddetinin yaşandığı iller Adana (3), Aksaray, Ankara, Antalya (3), Antep (2), Aydın (2), Batman, Bolu (4), Bursa, Çorum (5), Denizli, Diyarbakır (2), Erzurum, Eskişehir (2), Hatay, İstanbul (4), İzmir (4), Kayseri (6), Kocaeli, Konya (2), Sakarya (3), Samsun, Tekirdağ (2), Trabzon (2) ve Yozgat.

Taciz

Erkekler Haziran’da 11 ilde 13 kadın ve kız çocuğuna cinsel tacizde bulundu.

Tacizlerin yüzde 46’sı sokakta yaşandı: Altı kadın/kız çocuğu sokakta, dördü evde, biri asansörde, biri dershanede, biri telefonda tacize uğradı.

Tacizcilerin yüzde 61,5’i tanımadık erkeklerdi: Sekiz kadın/kız çocuğunu tanımadığı erkekler, birini öğretmeni, birini boşanmak istediği kocası, birini babası, birini arkadaşı, birini akrabası taciz etti.

Haziran’da tacizcilerin yaşı 19 ila 45; tacize uğrayan kadın/kız çocuklarının yaşları 12 ila 49 arasında değişti.

Tacizlerin yaşandığı iller Adana, Antalya, Bolu, Bursa, İstanbul, Kayseri, Kocaeli (3), Kütahya, Malatya, Sakarya ve Samsun.

Şiddetin doğurduğu şiddet

Haziran’da beş ilde şiddet, şiddeti doğurdu.

Dört kadın şiddet gördükleri kocalarını öldürdü; bir kadın kendisini darp eden kocasını uyurken demir sopayla döverek hastanelik etti.

Ayrıca bir erkek, karısına tecavüz eden kayınbiraderini öldürdü.

Bölgelere göre

Haziran’da erkekler 32 ilde 112 erkek şiddeti, cinayet, cinayete teşebbüs, taciz, cinsel şiddet, tecavüz ve yaralama vakası basına yansıdı.

En çok şiddet Karadeniz’de yaşandı. 112 şiddet vakasından 30’u Karadeniz, 28’i Marmara, 18’i İç Anadolu, 14’ü Akdeniz, 11’i Ege, altısı Doğu Anadolu, beşi Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaşadı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.