Ergün Canan: Kadınların temel hakları yasal güvence ile korunmalıdır

Ergün Canan: Kadınların temel hakları yasal güvence ile korunmalıdır

Hakkari Baro Başkanı Canan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, "İstanbul Sözleşmesi’nin önemi gözden ırak tutulmamalı ve tartışmalara yer vermeyecek şekilde uygulanması için yeniden hukuk sistemine dahil edilmeli" dedi

Hakkari Barosu Başkanı Av. Ergün Canan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. 

8 Mart'ın kadını yok etmeye çalışan, sömüren ve aşağılayan düzene karşı mücadelenin simgeleştiği bir gün olduğunu ifade eden Canan, "Kadın cinayetleri ve istismar vakalarındaki artış, işgücündeki kadın oranının gelişmiş ülkelere göre düşük oluşu, kadına yönelik şiddetin daha da artması, kadın cinayeti davalarında her türden gerekçe ile uygulanan iyi hal veya haksız tahrik indirimleri, kadının yasal olarak korunamadığının göstergesidir" dedi. 

Canan, açıklamasının devamında şu ifadele yer verdi: 

"Dolayısıyla kadının varlığını tanıyan, onun emeğini yok saymayan ve yaşamını koruyabilecek yasaların olması gerekmektedir. Kadınların temel hakları yasal güvence ile korunmalıdır. Bu itibarla İstanbul Sözleşmesi’nin önemi gözden ırak tutulmamalı ve tartışmalara yer vermeyecek şekilde uygulanması için yeniden hukuk sistemine dahil edilmesi gerekmektedir.

Kadına yönelik şiddetin ve suçun önlenmesi için; şiddetin ve suçun gerçekleşmesi halinde ise, hukuki bağlayıcılık temelinde soruşturmayı ve kovuşturmayı sağlamak üzere etkili bir suç ve ceza sistematiğinin bu kapsamda oluşturulmasının da zaruri olduğu gözden kaçmamalıdır.

Ayrıca kadına yönelik ayrımcılığın ve şiddetin önüne geçilmesinde ve bunlardan kaynaklı mağduriyetlerin giderilmesinde eğitim, sağlık, adalet, güvenlik ve sosyal hizmetler birimlerinin koordinasyon halinde çalışması ve yine barolar, sivil toplum örgütleri, kadın kuruluşları ve diğer kurumların koordineli olarak hareket etmeleri gerekmektedir.

Bu itibarla, kadınları yok sayan, cinsiyetçi, eril ve ayrımcı uygulamalardan derhal vazgeçilmelidir. Amacımız, kadına karşı her türlü ayrımcılığın ortadan kalktığı bir toplum yaratmaktadır. Yani kadının eşit ve özgür birey olarak var olduğu, özgürlüklerinin kısıtlanmadığı, kadına karşı şiddetin sona erdiği bir toplum oluşturmak hepimizin ortak amacı olmalıdır.

Hakkâri Barosu olarak bizler, her türlü insan hakkı ihlalinin karşısında olduğumuz gibi kadının insan haklarının ihlalinde de taraf olduğumuzun hatırlanmasını istiyoruz. Bundan sonra da tüm emekçi kadınlarla eşitlik, adalet, özgürlük, emek ve barış taleplerinin yanında olduğumuzu; onlarla yan yana ve dayanışma içerisinde olmaya devam edeceğimizi bir kez daha tüm kamuoyuna ifade ediyoruz.

Bu anlayışla, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün, kadının en temel insan haklarında, kadına yönelik şiddetle mücadelede ve toplumsal cinsiyet eşitliği konularında etkin bir küresel farkındalığa vesile olmasını diliyorum. Tüm emekçi kadınlarımızın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü yürekten kutluyor, sağlık, mutluluk ve esenlik dolu güzel bir gelecek diliyorum."

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum