Ergün Canan: Demokrasi mücadelesi içinde olmaya devam edeceğiz

Ergün Canan: Demokrasi mücadelesi içinde olmaya devam edeceğiz

Hakkari Barosu Başkanı Ergün Canan 5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle bir açıklama yaptı.

5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle yazılı açıklama yapan Hakkari Barosu Başkanı Av. Ergün Canan, katledilen Tahir Elçi ve hayatını kaybeden avukatları anarak, "Hakkari Barosunu oluşturan Avukatlar olarak bizler bir aileyiz. Savunmanın temsilcileriyiz. Görev ve sorumluluklarımız gereği her koşulda hukuksuzluklara karşı birlikte mücadele ediyoruz. Hep birlikte aynı taraftayız; tarihe yazılan her sayfaya hak arama mücadelesinin yılmaz temsilcileri diye yazılıyoruz. Çünkü biz Avukatız" dedi.

"Dün olduğu gibi yarın da her zaman Avukat meslektaşlarımızın yanında olmaya devam edeceğim"

Yüklerinin ağır olduğunu belirten Canan, mesleklerini çok zor şartlarda sürdürdüklerini ifade etti. Avukatların, Anayasada ve kanunlarda yer bulduğu üzere ülkenin hukuk devleti niteliklerini sürdürmek, temel hak ve hürriyetleri korumak, hukuk düzeninin devamı için çaba göstermek gibi görev ve sorumlulukları olduğunun altını çizen Canan açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:

"Bu nedenle temel hak ve hürriyetleri koruma görevi içinde olanlara bu sorumluluklarını hatırlatma yükümlülüğümüz vardır.

Biz Avukatlar bağımsız ve tarafsız bir yargı sistemi içerisinde, herkesin kanun önünde eşit olduğu, adil yargılanma ve savunma hakkının teminat altına alındığı, en temel hak olan yaşam hakkının korunduğu, hukuki eşitlik ilkesinin gözetildiği, her yönüyle tam, eksiksiz ve ideal bir hukuk devletinin korunması sorumluluğu ve sürdürülmesi bilinci içerisindeyiz.

Bu çerçevede ifade etmeliyim ki, “Hukuk Devleti ilkesi” ve “Anayasanın bağlayıcılığı ve üstünlüğü” konuları anayasal güvence altına alınmıştır. Bu güvence kadın-erkek, genç-yaşlı, zengin-fakir diye ayırmadan kimliği ne olursa olsun herkes için eşit derecede geçerlidir. Dolayısıyla, hukuku egemen kılmanın gerekliliği her tür tartışmadan uzak tutulmalıdır. Bu da ancak hukukun üstünlüğüne bağlı kalınarak, vicdanlara sığan ve eşit temeldeki bir hukuki düzenin varlığı ile mümkündür.

Bu düzen, siyasi amaçların yargıya yansımadığı, yasama, yürütme ve yargının birbirlerini kontrol ettiği ve birbirlerini denetleyebildikleri bir anlayışla ancak hayata geçirilebilir. Tersi durumun ise toplumsal vicdanı yaralayacağını, hukukun üstünlüğüne ve adaletin gerçekleşmesine olan inancı zedeleyeceğini unutmamak gerekir.

Basının çok kıymetli emekçileri, Hakkari Barosunun kurumsal kimliğini korumak ve değerini arttırmak için elimizden geleni iyi niyetimizle yapmaya çalışıyoruz. Diğer yandan Baromuzun teamüllerine aykırı olan, avukatlığın itibarına ve kimliğine uymayan hiçbir davranışa ise geçit vermediğimizi bir kez daha ifade etmek istiyorum.

Şunu da açıkça vurgulamak isterim ki, hukukun üstünlüğünü savunmaya ve demokrasi mücadelesi içinde olmaya devam edeceğiz. Hukukun rehberliğinde; bağımsız, tarafsız, eşit ve adil bir hukuk sisteminin yerleşmesi için çalışmaya devam edeceğimize olan kararlılığımızı bir kez daha vurgulamak istiyorum. Dün olduğu gibi yarın da her zaman Avukat meslektaşlarımızın yanında olmaya devam edeceğim.

Avukatlar tarih boyunca, hak ve özgürlüklerin savunucusu, toplumsal uyanışın öncüsü, zalimlere karşı mazlumların umudu olmuşlardır. Bu tarihi misyon, dünya varoldukça devam edecektir. Bu anlayış ile görev yapan, biat etmeyen, haksızlık karşısında susmayan tüm meslektaşlarımın Avukatlar gününü kutluyor, sağlık ve esenlikler diliyorum."

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.