Erdoğan'la çok iyi bir görüşme yaptık

Erdoğan'la çok iyi bir görüşme yaptık

ABD Başkanı Joe Biden'ın NATO Liderler Zirvesi'nin ardından düzenlediği basın toplantısı yaklaşık üç saat gecikmeli olarak başladı...

ABD Başkanı Joe Biden, NATO Liderler Zirvesi'nin ardından basın toplantısı düzenliyor.

Biden, toplantının başında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la yaptığı görüşmeye değindi. ABD Başkanı, "Türkiye Cumhurbaşkanı'yla olumlu ve yapıcı bir görüşme yaptık" dedi. Biden, 'Türkiye'yle gerçek ilerleme kaydedileceğine inandığını' söyledi. 

Biden'ın öne çıkan mesajları şöyle:

'RUSYA İLE İHTİLAF ARAMIYORUZ AMA...'

ABD Başkanı, Rusya ile ihtilaf aramadıklarını söylese de 'Moskova'nın zarar verici faaliyetlerini sürdürmesi halinde yanıt vereceklerini' belirtti.

'PUTİN DİŞLİ BİR RAKİP, İŞBİRLİĞİ ÖNERECEĞİM'

Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile çarşamba günü Cenevre'de yapacağı görüşme hakkında da, "İşbirliği yapabileceğimiz, karşılıklı çıkarlarımızın ne olduğuna karar vermeliyiz" dedi. Putin'e iki ülke arasında işbirliği alanlarının bulunduğunu söyleyeceğini belirten Biden, Rusya lideri için "parlak, dişli ve önemli bir rakip" ifadelerini kullandı. Biden, bugün NATO zirvesinde biraraya geldiği tüm liderlerin, Putin'le görüşmesinin zamanlaması için kendisine teşekkür ettiklerini de ekledi.

'NATO'NUN BEŞİNCİ MADDESİ SAVUNMA MADDESİ SARSILMAZ'

Çin ve Rusya'nın transatlantik ittifakta ayrılık yaratmaya çalıştığını savunan Biden, NATO'nun kolektif savunma öngören 5'inci maddesinin 'sarsılmaz' olduğunu belirtti. NATO'nun birarada durduğunu belirten Putin, "Amerika geri döndü" ifadelerini kullandı. 

'DEMOKRASİLERİMİZİ GÜÇLENDİRMEK KONUSUNDA ANLAŞTIK'

Biden, "NATO liderleri demokrasilerimizi yenileme ve güçlendirme konusunda anlaştı" dedi; "Demokrasi, günümüzün meydan okumalarına karşı hâlâ üstün gelebilir" diye konuştu.

'AFGANİSTAN'DAN ÇEKİLME KONUSUNDA OYBİRLİĞİ VAR'

Biden, 'Afganistan'ın bir daha teröristler için asla güvenli bir sığınak haline gelmemesi için terörle mücadele çabalarının sürmesi gerektiğini' söyledi. ABD Başkanı, NATO'nun Afganistan'dan çekilme konusunda ise oybirliği içinde olduğunu belirtti.   

UKRAYNA'YA YOLSUZLUK UYARISI 

ABD Başkanı'nın, Batı yanlısı yönetimin NATO üyeliği istediği Ukrayna'ya yolsuzluk uyarısı yapması dikkat çekti. Biden, "Ukrayna'nın Rusya'ya direnmesi için ellerinden geleni yapacaklarını" söylese de, "Ukrayna'nın NATO'ya girmeden önce yolsuzluğu temizlemesi ve başka kriterleri karşılaması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.