Erdoğan’ın ziyaret ettiği cemevinin dedesi: Film platosu gibi kullanıldık

Erdoğan’ın ziyaret ettiği cemevinin dedesi: Film platosu gibi kullanıldık

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyaret ettiği Hüseyin Gazi Cemevi’nin dedesi Hüseyin Öz, "Herhangi bir sohbet olmadı, film platosu gibi kullandılar bizi" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 8 Ağustos'taki Hüseyin Gazi Cemevi’ni ziyareti sırasında cemevi duvarındaki Mustafa Kemal Atatürk, Hacı Bektaşı Veli ve Hz. Ali tablolarının yerleri değiştirildi. Erdoğan'ın dede postuna oturması tartışma konusu olurken ziyarette cemevlerinin statüsüyle ilgili taleplerin dinlenmemesi tepki gördü.

Cumhuriyet'ten Gökhan Kam'a konuşan Hüseyin Gazi Cemevi dedesi Hüseyin Öz, Erdoğan’ın geleceğini üç gün önceden bildiklerini ancak gizli tutulmasının istendiğini söyledi. Öz, “Bize ‘Cumhurbaşkanı gelecek ancak bakan da gelebilir’ dediler. Vakıf başkanı, vakıf içerisindeki arkadaşlara haber verdiğini söyledi. Fakat dernek üyelerinin haberi olmamış” ifadelerini kullandı.

'TADİLAT NEDENİYLE KALDIRILDI'

Cemevi içerisindeki tabloların yerlerinin değiştirilmesiyle ilgili Öz, “Resimlerin eski yeri girişte dede postunun arasındaydı. 10 gün önce yerleri değişti. Türbede tadilat vardı, duvarda çatlak olmuştu. Tadilat nedeniyle kaldırılarak diğer duvara kondu. Ziyaretle ilgili olduğunu düşünmüyorum. Tadilat işlerinde bazı şeyleri İçişleri Bakanı’nın danışmanı Ali Arif Özzeybek planlıyordu. Cemevine daha önce geldiğinde, ‘Resim olmasa daha iyi olur’ dedi. Cumhurbaşkanının oturduğu yerdeki on iki imamları tasvir eden yazılar var, onları Özzeybek getirdi. Resimler şimdi eski yerine asıldı” diye konuştu.

'EVİMİZDE BİZİ MİSAFİR ETTİLER'

Öz, şunları söyledi: “Sağdan soldan dede davet etmişler bilgimiz dışında. Adeta evimizde bizi misafir ettiler. Herhangi bir sohbet olmadı ve taleplerimiz alınmadı. Gelen yurttaşları tanımıyorum. Kendileri getirdiler herhalde. Film platosu gibi kullandılar bizi.”

'ERDOĞAN CEMEVLERİNE SALDIRANLARA EN AĞIR CEZANIN VERİLECEĞİNİ SÖYLEDİ'

Hürriyet'ten Mert Gökhan Koç'a da konuşan Öz, “Erdoğan cemevlerine yönelik saldırıları değerlendirdi. Bunların 2 meczup diye üstünün örtülmeyeceğini ve arkasında hangi güçler varsa sonuna kadar takip edileceğini ve mutlak suretle en ağır cezanın verileceğinin sözünü verdi. Bu konuda kendisinin kararlı olduğunu gördüm" dedi.

'DANIŞMANLARINA CEMEVLERİNİN STATÜSÜ İÇİN RAPOR TALİMATI VERDİ'

Cemevleri ile ilgili taleplerini Erdoğan’a ilettiklerini söyleyen Öz, "Cemevlerinin statüsünün tanımlanması, elektrik, su gibi giderlerinin devlet tarafından karşılanması ve diğer ibadethanelere tanınan hakların buraya da tanınmasını talep ettik. Kendileri de olumlu şeyler söyledi. Zaten buraya gelerek bir adım atmış oldu, ardından da ibadethane olarak tanınma geleceğini düşünüyorum. Danışmanları vasıtasıyla raporlar hazırlanması talimatını verdi" diye konuştu.

'POSTA SADECE DEDE OTURUR'

Hüseyin Gazi Derneği Başkan Yardımcısı Mahmut Aslan ise Erdoğan’ın dede postuna oturmasını eleştirerek, “Alevi ritüellerine aykırı. Postun olduğu yere dede dışında kimse oturmaz. Dedenin yanına da zakirler ya da âşıklar oturur” dedi. Alevilerin sorunlarının gündeme gelmediğini de aktaran Aslan, “‘Cemevleri ibadethanedir’ sözünü bile almadılar” ifadelerini kullandı.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.