Erdoğan 'kaldıracağız' demişti, bakan: Mülakatları, mülakat gibi yapacağız

Erdoğan 'kaldıracağız' demişti, bakan: Mülakatları, mülakat gibi yapacağız

Bakan Tekin, Erdoğan'ın seçim öncesi "kaldıracağız" dediği mülakatların süreceğini açıkladı: Cumhurbaşkanımız uygulanış biçiminden rahatsızdı. Biz mülakatları, mülakat gibi yapmaya karar verdik" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmen alımında mülakatların devam edeceğini ancak uygulanış biçiminin değiştirileceğini açıkladı.

HaberTürk yanına katılarak soruları yanıtlayan bakan Tekin'in açıklamalarından satır başları şöyle:  

 Bizim 11 ilde yaklaşık 3,5 milyon civarında deprem bölgesinde öğrencimiz var. Deprem önceki rakamlara hemen hemen 150 bin civarında öğrencinin eksildiğini görüyoruz. Bu henüz başlangıç aşaması. Süreç devam ediyor. Şu andaki elimizdeki verilere göre böyle. Toplamda depremden önce bu 11 ilin tamamında 10 bin 539 tane okulumuz, 114 bin 675 derslik var. 936 okulumuz ya yıkılmış durumda ya ağır hasarlı ya da orta hasarlı olup gerekli tetkiklerin yapım aşamasında. Derslik olarak baktığımızda 11 bin 728 dersliğimiz eksik. 2 bin 773 yeni derslik hizmete sokuldu. Konteynerlerde eğitim öğretim süren öğrencilerimiz var. Yıkılan okulların yerine okul yapmakta yer yer TOKİ yer yer hayırseverlerle işbirliği yapıyoruz. Yaklaşık 4 bin dersliği çelik yapı olarak yapacağız. Önümüzdeki bahar ayına yetişmiş olacak. Hedefimiz önümüzdeki eğitim öğretim yılında derslik eksikliklerimizi gidermiş olmak. Eğitim öğretim alamayan tek bir öğrencimiz yok. İnşa süreciyle ilgili olarak takvimimiz önümüzdeki Eylül ayında depremden önce 11 ildeki okul sayısına ulaşmak.

Biz 1 milyon 200 bin kişilik ekibiz. Bu toplantılarda öğretmen arkadaşlarımızın şikayetçi olduğu konu sınıf tekrarıydı. 50 ortalaması olan öğrenci sınıfı otomatikman geçiyordu. Sınıf tekrarını gündemimize aldık. Öğrencinin, eğitim öğretim sürecinin sağlıklı ilerleme açısından çok önemli.

Milli Eğitim Bakanı olarak aramıza yeni arkadaşların gelmesini istiyorum, atansınlar diye. İhtiyaç duyduğumuz öğretmenleri Hazine ve Maliye Bakanlığımızla paylaştık. 2024 bütçesi oluşacak. Toplam kamuya ne kadar personel istihdam edileceğine dair rakam ortaya çıkacak. Oluşturulan rakamın içerisinde şu kadar öğretmen istihdamı konusunda bize yetki verilecek. Şimdi bir rakam söylemek mümkün değil. Biz bu yıl öğretmenlerin istihdamı ile ilgili süreçte düzgün bir mülakat prosesine dönüştüreceğimiz için biraz izin zaman alacak. ("Cumhurbaşkanının seçim beyannamelerinden birinde 'mülakat kaldırılacak' sözü vardı" sorusu üzerine) Tam olarak öyle değil. Cumhurbaşkanımız mülakatların uygulanış biçimiyle ilgili rahatsızlığını dile getirdi. Biz de mülakatları, mülakat gibi yapmaya karar verdik.

Her öğretmen arkadaşımız, istihdam edeceğimiz adayı sayısının 3 katını davet edeceğiz. Her bir öğretmen adayı arkadaşımızdan tesadüfi örneklem yoluyla elektronik ortamda hazırlanmış soru sorulacak. Öğrencilere ders anlatır gibi anlatacak. Karşısında arkadaşlarımız olacak, aralarında uzman ve başöğretmenden oluşan komisyon. Sürecin sonucunda öğretmen arkadaşlarımızın neyi ölçeceğine dair kılavuzumuz var. Sonrasında da 45 dakikanın son kısmı öğretmen adayı arkadaşımız kendi sınavıyla ilgili olarak bir yazılı cevap da verecek. Mülakatın içerisinde kayıt olması açısından. Bütün sınav kamera kaydıyla kayıt altına alınacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 11 Nisan 2023 Salı günü katıldığı AK Parti Seçim Beyannamesi ve Milletvekili Aday Tanıtım Toplantısı'nda "Kamuda mülakatları kaldıracağız" demişti. 

Erdoğan AK Parti Seçim Beyannamesi'ne de bu şekliyle giren 'mülakatlar' hakkında şunları söylemişti: "Kamuya işe alımları, görevin getirdiği zorunluluklar dışında mülakatı kaldırarak, gençlerimizin sınavlardaki başarı sıralamasına göre yapacağız."

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum