Erdoğan: Esed'le görüşmeye kapalı değiliz

Erdoğan: Esed'le görüşmeye kapalı değiliz

Körfez turuna başlamadan önce havaalanında açıklama yapan Erdoğan, "Suriye ile kapıyı kapama gibi bir durumumuz söz konusu değil, kapı açık" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Körfez ülkelerine yapacağı ziyaret öncesinde Atatürk Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, Rusya'nın çekildiğini açıkladığı Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması ve Suriye ile ilişkiler konularına da değindi.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, "İslam dünyasında yaşanan krizler, Türkiye ve Körfez ülkeleri arasında yakın istişare ve işbirliğini gerekli kılıyor" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Körfez ülkeleriyle ikili ticaret hacmimiz, son 20 yılda 1,6 milyar dolardan yaklaşık 22 milyar dolara yükseldi" bilgisini paylaştı. Erdoğan, tahıl koridoru anlaşmasına ilişkin bugün Kremlin'den yapılan açıklamaya atıfta bulunarak, "Bugün yapılan açıklamaya rağmen, Rusya Devlet Başkanı Putin'in bu insani köprünün devamını istediğine inanıyorum" dedi. Erdoğan, 'ağustosu beklemeden' Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de bir telefon görüşmesi yaparak ilgili adımların atılabileceği mesajını verdi.

'KUZEY SURİYE'DEN ÇIKMAMIZI İSTİYORLAR, BÖYLE BİR ŞEY OLAMAZ'

Suriye ile normalleşme adımlarına ilişkin soruya da yanıt veren Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a işaret ederek, "Şu anda Suriye'de Esed, maalesef Türkiye'nin Kuzey Suriye'den çıkmasını istiyor. Böyle bir şey olamaz. Biz orada terörle mücadele ediyoruz" dedi.

Bir gazetecinin Suriye'nin 12 yıl sonra Arap Birliği'ne geri alındığını ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın 16 Temmuz Pazar günü Irak Başbakanı Muhammed Şiya Es Sudani ile Şam'da görüştüğünü hatırlatarak Türkiye-Rusya-İran-Suriye dörtlü zirvelerinin devam edip etmeyeceğini sorması üzerine Erdoğan, "Biliyorsunuz bizim Suriye ile kapıyı kapama gibi bir durumumuz söz konusu değil, kapı açık. Bu, dörtlü zirvelerle ilgili de biz yine hem bu dörtlü zirveler yapılsın ama biz Beşar Esed'le de görüşme noktasında kapalı değiliz. Görüşürüz. Bütün mesele onların bize yaklaşım tarzı" ifadelerini kullandı.

'ADİL BİR YAKLAŞIM ARIYORUZ'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şu anda Suriye'de Esed, maalesef Türkiye'nin Kuzey Suriye'den çıkmasını istiyor. Böyle bir şey olamaz. Çünkü biz orada terörle mücadele ediyoruz. Yani, sınırlarımızda bu teröristler varken biz nasıl çıkarız? Aynı ifadeyi farklı ülkelere kullanabiliyor mu? O yüzden de adil yaklaşım arıyoruz. Adil yaklaşım olduğu sürece tüm meseleleri aşarız."

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.