Erbil’de tutuklu muhalif gazeteciye 4 yıl daha hapis cezası

Erbil’de tutuklu muhalif gazeteciye 4 yıl daha hapis cezası

Kararın siyasi olduğunu belirterek Mesrur Barzani’yi eleştiren bir başka gazeteci de gözaltına alındı.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Eylül’de tahliye olması beklenen tutuklu gazeteci Sherwan Amin Sherwani’yi 4 yıl daha hapis cezasına çarptırdı.

Yargılamanın siyasi olduğu konusunda eleştirilere rağmen Sherwani, Perşembe günü Erbil’deki (Hewlêr) bir ceza mahkemesi tarafından belgede sahtecilikten suçlu bulundu.

Sherwani, Ekim 2020’de birlikte gözaltına alınarak tutuklandığı gazeteci arkadaşı Ghudar Zebari'nin adına bir dilekçeye imza atmakla suçlanıyordu.

Gazetecinin avukatı Ramazan Tartisi, Zebari'nin söz konusu olay sırasında hücre hapsinde olduğunu ancak Sherwani'ye onun adına imzalaması için izin verdiği bilgisini paylaştı.

Tartisi, "Zebari, Sherwani'nin kendi adına imzalaması için onay verdiğini doğruladı, ancak yargıç bunu dikkate almadı ve yine de Sherwani'ye ceza verdi" dedi.

Ailesi ve meslektaşları, mahkemenin Sherwani aleyhindeki kararını kınadı. Sherwani'nin avukatı da, "Hukukun üstünlüğü yok, bunun sonucunda Kürdistan yok edilecek" dedi. "Maalesef bugün mahkeme siyasi baskıya maruz kaldı" diye de ekledi. Kararı "haksız ve sert" olarak nitelendiren Tartisi'ye karara itiraz edecek.

Gözlemcilere ve aktivistlere göre Sherwani, ve Zebari geniş çapta siyasi amaçlı olduğu düşünülen suçlamalar nedeniyle Ekim 2020’de hapse atılmış, Şubat 2021’de de 6 yıl hapis cezasına çaptırılmıştı.

İki gazeteci bölgede kötüleşen ekonomik koşullara ve hükümetin kamu çalışanlarının maaşlarını kesintiye uğratmasına karşı seslerini yükseltmiş ve haber yapmıştı.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Masrur Barzani de gazetecileri casuslukla suçlayan bir açıklama yapmıştı. Ancak Bölgesel Yönetim Başkanı Neçirvan Barzani Sherwani’nin cezasında indirim yapmıştı. Sherwani’nin 9 Eylül 2023'te serbest bırakılması planlanıyordu.

Karar sonrası Barzani’yi eleştiren gazeteci de gözaltına alındı

Bir başka gazeteci Umêd Beroşki, Sherwani'ye verilen 4 yıllık hapis cezasını eleştirmesi nedeniyle Duhok'ta gözaltına alındı. Bazı gazeteler Kürdistan Demokratik Partisi’nin (KDP) Beroşki’yi kaçırdığını yazdı.

Beroşki karar sonrası “Sherwani’nin 4 yıl hapis cezasına çarptırılması Mesrur Barzani’nin kararıdır. Polisiye ve askeri zihniyetle ülke yönetilmez. Kürdistan’daki muhalif düşünceler susturulmak isteniyor. Bugün Behdinanlı muhalif sesleri susturanlar yarın sizi de susturacaklar. Bu nedenle hepimizin bu hukuksuz kararlara karşı sokaklara çıkması gerekiyor.” demişti.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.