Erbil'de 'SDG'ye destek için peşmerge gönderme' çağrısı tartışılıyor

Erbil'de 'SDG'ye destek için peşmerge gönderme' çağrısı tartışılıyor

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde bir grup milletvekili, 'Suriye Demokratik Güçleri'ne destek için sınır ötesine peşmerge gönderilmesi' çağrısı yaptı. Bazı vekiller de uluslararası hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle bu öneriyi reddetti.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY), Türkiye’nin Barış Pınarı Harekatı’nı tartışıyor. Bir grup milletvekili IKBY parlamentosuna, Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) destek için peşmerge gönderilmesi çağrısı yaptı. Bazı vekiller de bu çağrıya karşı çıktı.

Parlamentonun Peşmerge, İçişleri ve Asayiş Komitesi, milletvekillerini olağanüstü toplantıya çağırarak Türkiye’ye karşı Suriyeli Kürtlere destek önerisinin görüşülmesini istedi. Komitenin başkan yardımcısı Osman Sedari, “Bu kritik aşamada parlamento ciddi bir açıklama yapmalı çünkü Türkiye’nin Rojava’ya saldırısı meşrulaştırılamaz” dedi. Milletvekillerinin ‘Türkiye’yi kınamakla kalmayıp Batı Kürdistan’a peşmerge desteği vermesi gerektiğini’ savunan Sedari, “Bir milletvekili olarak ben de elime silah alıp Rojava’ya gitmeye hazırım” ifadelerini kullandı.

Goran üyesi vekillerden Shakhawan Rauf da ‘bu öneriye destek verdiklerini ama Bağdat’taki merkezi hükümetten onay alınması gerektiğini’ söyledi.

‘EMPATİ VE GERÇEKLİK FARKLI ŞEYLER’

Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) önde gelen vekillerinden Omed Koşnav ise peşmerge önerisine karşı çıktı. “Uluslararası hukuka uygun davranmalıyız. Ulusal empatiyle gerçeklik ayrı şeyler” diyen Koşnav, sözlerine şu sorularla devam etti: “Hukuk bize böyle şeyleri yapma iznini gerçekten veriyor mu? Rojava’ya peşmerge göndermek bir başka ülkenin içişlerine müdahale demek değil mi? Türkiye gibi bir ülkeyle gerçekten savaşabilir miyiz?”

Türkmen Kalkınma Partisi’yse Kürdistan Meclisi’nin harekatı görüşmesine de karşı çıkıyor. Parti lideri Muhammed Saadettin, “Yasalara göre, parlamentonun çalışmaları Kürdistan Bölgesi ile sınırlı. Parlamento Batı Kürdistan’daki durumu ele almak için toplantı çağrısı yapamaz” dedi.

Rudaw’ın haberine göre bugün IKBY’de meclis liderleri, meclis başkanları ve meclis grup başkanları arasında Türkiye’nin harekatı üzerine bir toplantı yapılacak.

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.