Erbil'de petrol görüşmesi: 'İhracat bir an önce yeniden başlatılmalı'

Erbil'de petrol görüşmesi: 'İhracat bir an önce yeniden başlatılmalı'

IKBY Başkanı Barzani ve Irak Petrol Bakanı Abdulgani'nin görüşmesinde, petrol ihracatının yeniden başlamasına yönelik son adım ve prosedürlerin ele alındığı açıklandı.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani, Irak Petrol Bakan Hayyan Abdulgani ve beraberindeki heyetle Erbil'de bir araya geldi. Görüşmede Irak Petrol Bakanı Yardımcıları ve IKBY Doğal Kaynaklar Bakan Vekili Kemal Muhammed ve yarıca Irak devlet petrol pazarlama şirketi SOMO yetkilileri yer aldı.

Rûdaw'ın haberine göre, IKBY Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, görüşmede, petrol ihracatının yeniden başlamasına yönelik son adım ve prosedürler, IKBY ve Iraklı ilgili taraflar arasındaki görüşmelere değinildiği ifade edildi. IKBY'den petrol ihracatına yeniden başlanması ve var olan sorunların çözümü konusunda Erbil ile Bağdat arasındaki diyaloğu ve atılan adımları desteklediğini dile getiren Neçirvan Barzani, petrol ihracatının askıya alınması ile Irak'ın genel gelirinde büyük bir kayıp yaşadığını söyledi.

'PETROL İHRACATININ BAŞLATILMASININ ÖNEMİNE VURGU YAPILDI'

IKBY Başkanı Barzani, IKBY'den petrol ihracatının bir an önce başlatılmasının önemine vurgu yaparken Bakan Abdulgani de Irak hükümeti ve Başbakan Muhammed Şiya Es Sudani'nin sorunların çözümü petrol ihracatının yeniden başlatılması yönündeki arzusuna hatırlattı. Heyet ayrıca Erbil ziyaretinin amacı ve gerçekleştirdikleri görüşmelerin sonuçları hakkında Başkan Neçirvan Barzani’yi bilgilendirdi.

PETROL BAKANI: TÜRKİYE İLE UZLAŞMA SAĞLANMIŞ BULUNUYOR

Petrol Bakanı Abdulgani ve beraberindeki heyet, 12 Kasım Pazar günü IKBY Başbakanı Mesrur Barzani ile de bir görüşme gerçekleştirmişti. Başbakanlıktan yapılan açıklamada, Barzani’nin petrol ihracatının durmasının Irak ve IKBY'ye milyarlarca dolar finansal zarara neden olduğunu ve ihracatın yeniden başlatılması için hazır olduklarını belirtti aktarıldı. Bakan Abdulgani, Rûdaw’a yaptığı açıklamada, ilk olarak Kürdistan Bölgesi Hükümeti ve buradaki şirketlerle petrol üretiminin yeniden başlamasını ele alacaklarını belirterek, bu süreçte “iki veya üç gün içerisinde” anlaşmaya ulaşmayı umduklarını söyledi.

Abdulgani, Türkiye’ye petrol ihracatı konusunda ise “İkinci aşamada, Türkiye-Irak boru hattı üzerinden petrol ihracatı konusunda Türk yetkililerle anlaşma olacak ki bu konuda bir uzlaşma sağlanmış bulunuyor” ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Irak-Türkiye Boru Hattı üzerinden yapılan petrol ihracatı, Paris merkezli tahkim mahkemesinin Ankara'ya karşı Bağdat lehine karar vermesi ve Ankara'nın Erbil'in 2014 yılında bağımsız petrol ihracatına başlamasına izin vererek 1973 tarihli anlaşmayı ihlal ettiğini söylemesiyle 23 Mart'tan bu yana durdurulmuştu.

Uluslararası Ticaret Odası (ICC) Kürt Bölgesel Yönetimi'nin 2014 ile 2018 yılları arasında Türkiye'ye doğrudan yaptığı izinsiz petrol ihracatı nedeniyle Türkiye'yi Irak hükümetine 1,5 milyar dolar tazminat ödemeye mahkum etmişti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, geçen ay boru hattının faaliyete hazır olduğunu söylemiş ancak Iraklı iki üst düzey petrol yetkilisi Irak'ın Türkiye'den boru hattının hazır olup olmadığı konusunda resmi bir bildirim almadığını belirtmişti.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.