Emine Şenyaşar: Hepsinin tutuklanmasını istiyorum

Emine Şenyaşar: Hepsinin tutuklanmasını istiyorum

Şenyaşar Ailesi’ne yönelik Urfa'da gerçekleştirilen saldırıya dair açılan davanın ilk duruşması, yarın saat 09.30'da Malatya 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Urfa'nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018'de Ak Parti Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın koruma ve yakınlarının saldırısı sonucu eşi ve iki oğlunu kaybeden Emine Şenyaşar ile saldırılardan yaralı kurtulan oğlu Ferit Şenyaşar'ın, Urfa Adliyesi önünde 9 Mart'ta 2021'de başlattığı Adalet Nöbeti ikinci yılını doldurmak üzere.

Şenyaşar Ailesi'ne yönelik hastanede gerçekleştirilen saldırıya dair açılan davanın ilk duruşması, yarın (17 Ocak) saat 09.30'da Malatya 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.

Adalet Nöbeti'nin 679. gününde, bir televizyon programına katılmak üzere İstanbul'a gittikleri için bugün Urfa Adliyesi önüne gelemeyen aile, sosyal medya hesabından açıklama yaptı:

"Devletlerin refahı ve gücü adaletle ölçülür. Annelerin gözyaşının rengi yoktur. Anne yargıdan adalet istiyor. Bu zulüm bitsin artık."

Dava

Şenyaşar ailesinin uğradığı saldırıya dair davanın dosyaları, saldırı aynı gün olmasına rağmen "iş yeri" ve "hastane" olarak ikiye ayrıldı.

Hastane davasında 19 sanık hakkında Hacı Esvet Şenyaşar ve Adil Şenyaşar'ı katletmekten, Ferit Şenyaşar ve Mehmet Şenyaşar'ı ise yaralamaktan hapis cezası talep edildi.

Yarın Malatya 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek olan davanın ilk duruşmasında her iki dosyanın birleştirilmesi bekleniyor.

"Bu nasıl devlettir?"

Tutuklu oğlu Fadıl Şenyaşar'ın beş yıldır tek kişilik hücrede tutulduğunu belirten Emine Şenyaşar, yarınki duruşmayla ilgili "Kadınlar bugüne kadar bize sahip çıktı. Mahkemede de sahip çıksınlar. Herkes, her yerden mahkemeye gelsin. Baskı olursa belki adalet yerini bulur ve oğlum bırakılır. Umudum sizlerin gelmesinde," dedi.

Emine Şenyaşar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Oğlumu bıraksınlar, bizler de evimize gidelim. Bu nasıl hükümettir? Bu devletin doğruluğu yok, sadece zulüm uyguluyor. Ailemi katledenler geziyor, oğlum ise tutuklu. Artık yeter, bu zulüm bitsin. Katiller cezayı görsün. Çocuklarımı ve eşimi öldürdüler. Hepsinin tutuklanmasını istiyorum. Hastanede insan öldürülmez, kayıtlar yok edilmez. Bir günde katliam yapılan hastane boyanmaz. Bu nasıl devlettir? Artık yeter oğlumu bıraksınlar, bu katliamı yapanlarda tutuklansınlar."

"Savaş suçu"

Saldırıdan yaralı kurtulan Ferit Şenyaşar ise şunları söyledi:

"Hastanede savunmasız insanları katletmek, linç ederek öldürmek uluslararası hukukta savaş suçudur, insanlık suçudur. Bütün siyasi partilere çağrımızdır; ortada bir insanlık suçu var. İnsanım diyen herkesin bu davaya katılması gerekiyor.

"Türkiye'de bulunan bütün barolara çağrımızı yapıyoruz. Bölge baroları davamızı takip ediyor. TBB davamızı takip ediyor. Hukuk örgütleri davamızı takip ediyor. Talebimiz de adalettir. Türkiye'de adaletin tecelli etmesini isteyen herkesi yarın görülecek olan duruşmaya davet ediyoruz."


Ne olmuştu?

Urfa'nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018'de Ak Parti Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın korumaları ve yakınları 2018 genel seçimleri için sürdürdükleri seçim kampanyası sırasında işyerlerini ziyaret ettiği Şenyaşarlar'ın kendilerine oy vermeyeceklerini söylemeleri üzerine Şenyaşarlar'a silahla saldırmış, işyerindeki saldırı sırasında Celal, Adil, Mehmet, Fadıl ve Ferit Şenyaşar kardeşler çeşitli yerlerinden yaralanmıştı.

Baba Hacı Esvet Şenyaşar ise hastanede öldürülmüştü. Yaşanan olaylarda Ak Parti'li milletvekilinin ağabeyi Mehmet Şah Yıldız da yaşamını yitirmişti.

Başlatılan soruşturmanın ardından Fadıl Şenyaşar'a 37 yıl 9 ay, Enver Yıldız'a ise 18 yıl hapis cezası verildi.

Saldırıya ilişkin süren soruşturma dosyası üzerinde ise üç yıldır "gizlilik" kararı var. Soruşturmada alınan "gizlilik" kararının kaldırılması için Şenyaşar Ailesi avukatlarının yaptığı ikinci itiraz, 21 Nisan 2021 tarihinde reddedilmişti.

Başvuruyu reddeden Urfa 1. Sulh Ceza Hakimliği, gerekçesinde "Dosya ve deliller kapsamı ile uyumlu olduğu, tedbir kararının yerinde olduğu, bu itibar ile kararda usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmadığı" ifadelerine yer vermişti.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.