Ekonomist Mustafa Sönmez dolarda olacakları açıkladı, uyarıları sıraladı

Ekonomist Mustafa Sönmez dolarda olacakları açıkladı, uyarıları sıraladı

İktidarın yanlış politikalarının sonuçlarını halkın yeni yeni hissetmeye başladığını söyleyen Sönmez, 'Fiyatlardaki yükselişi önümüzdeki günlerde daha fazla hissedeceğiz' dedi.

Tüm dünyanın faiz arttırdığı bir dönemde Türkiye’nin faiz indirimine gitmesinin hem yerli hem de yabancı sermayeyi ülkeden uzaklaştıracağını belirten ekonomist Mustafa Sönmez, “Dünya sermayesini de içerideki sermayeyi de ülkeden uzaklaştıran bir tutum izledik. Doğal olarak vatandaş da olası enflasyondan birikimini korumak için döviz ve altına yöneldi. Bu politikanın olumsuz sonuçlarını fiyatlardaki yükselişle hissetmeye başladık önümüzdeki günlerde daha fazla hissedeceğiz” dedi.

Yeniçağ gazetesinde yer alan habere göre, Amerika’da yüzde 6'lara dayanan enflasyonu aşağı çekebilmek için bir takım tedbirler alırken tüm dünyanın da ona ayak uydurduğuna dikkat çeken Sönmez, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Amerika’da problem enflasyonun tırmanması. Buna önlem olarak ekonomik sıkılaştırmaya gidiyor. Bir yandan tahvil yoluyla özel sektörü rahatlatan önlemlerden vazgeçecekler, diğer yandan da Fed faizleri arttıracak. Bu da doları güçlendirecek.

Böylece Amerika doları güçlendiren bir yola gidecek. Bunun etkisi tüm dünya sermayesi yani sıcak para Amerika’ya dönecek. Avrupa’da da enflasyona karşı aynı yöntem izlenecek. Merkez ülkelerin bu politikaları dünya sermayesini buralara yönlendirir.

Türkiye’nin de dahil olduğu çevre ülkelerden sermaye çıkışına yol açar. Türkiye benzeri çevre ülkeler ise bu duruma tedbir olarak yerel paraları ile ilgili faizleri arttırıyor. Türkiye ne yazık ki bir istisna. Rusya dahil olmak üzere faiz artırıma giderek sermayeyi tutma çabasında.” 

Yanlış politikanın olumsuz sonuçlarını hissetmeye başladığımızı vurgulayan Sönmez, “Amerika faiz arttırıyorsa ülkendeki sermayeyi tutabilmek adına senin de faiz arttırman gerekir. Tüm çevre ülkeler bunu yaparken biz Türkiye olarak ne yazık ki faiz indirimine gittik. Dolayısıyla dünya sermayesini de içerideki sermayeyi de ülkeden uzaklaştıran bir tutum izledik. Haliyle vatandaş da bu durumun etkilerini az hissetmek adına döviz ve altına yöneldi. Bu yanlış politikanın olumsuz sonuçlarını hissetmeye başladık daha da fazla hissedeceğiz” ifadelerini kullandı.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.