Eğitim Sen: Seçmeli dersleri öğrenciler ve veliler seçmeli

Eğitim Sen: Seçmeli dersleri öğrenciler ve veliler seçmeli

Okul yöneticilerinin öğrenci ve velilere bilgilendirme yapmadan ders seçimi yaptığını belirten Eğitim Sen, velilere sendikanın 81 ildeki 105 şubesine başvuruda bulunmaları çağrısı yaptı.

Okul yöneticilerinin öğrenci ve velilere bilgilendirme yapmadan ders seçimi yaptığını belirten Eğitim Sen, bu konuda velilere sendikanın 81 ilde bulunan 105 şubesine başvuruda bulunmaları çağrısı yaptı.
 
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), e-okul sistemi üzerinden 2022-2023 eğitim öğretim yılına ait seçmeli derslerin seçim işlemlerinin başladığını duyurdu. Yapılan duyuruya göre, seçmeli ders tercihlerinin 21 Ocak’a kadar tamamlanması gerekiyor. Bakanlığın duyurusu üzerine Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) ders seçimlerine dair yazılı açıklama yaptı.
 
GEREKÇE ÖĞRETMEN YOKLUĞU
 
Okul yönetimlerinin öğretmen yokluğunu gerekçe göstererek, özellikle dini içerikli derslerin seçilmesi için çaba harcadığına dikkat çekilen açıklamada, “Neredeyse bunu zorunlu tuttuğu uygulamalar basına ve kamuoyuna yansımıştır. Bu nedenle bu dönem seçmeli derslerin belirlenmesi ve öğrencilerin özgür iradesiyle seçim yapabilmeleri konusunda çok daha dikkatli olunması gerektiği açıktır” denildi.
 
'ZORUNLU SEÇMELİ HALE GELDİ'
 
Seçmeli ders tercihlerinde temel ölçütün öğrencinin ilgi ve yetenekleri olması gerektiğine vurgu yapılan açıklamada, “Sadece önceden belirlenmiş bazı derslerin seçilmesini istemek çelişkili bir durumdur. Ataması yapılmayan öğretmenlerin ataması yapılarak öğretmen yokluğu gerekçesi rahatlıkla ortadan kaldırılabilir. Yıllardır sınırlı sayıda seçmeli derse sıkıştırılan seçmeli ders uygulaması, sınav odaklı eğitim sistemi nedeniyle ağırlıklı olarak matematik, İngilizce, spor etkinlikleri, bilim uygulamaları alanlarıyla dini içerikli derslerle sınırlı olmanın ötesine geçmemektedir. Geçmişte yaşandığı gibi bazı derslerin öğrencilerimiz için 'zorunlu seçmeli' hale getirilmek istenmesi kabul edilemez” ifadelerine yer verildi.
 
İKTİDARIN HEDEFİ
 
Seçmeli derslerin öğrencilerin hayata hazırlanması, ilgi ve yeteneklerini ortaya çıkarması açısından önemli olduğu belirtilen açıklamada, “Seçmeli derslerin okul programlarının ayrılmaz bir parçası olarak öğrencilerin gelişimlerine destek olması, ayrıca bilişsel, duygusal ve sosyal gelişimlerine katkı sağlaması gerekmektedir. Bütün bu bilimsel gerçekleri göz ardı ederek, iktidarın siyasal-ideolojik hedeflerine göre hareket eden eğitim yöneticileri suç işlemiş olacaktır.  Geçtiğimiz yıllarda bazı okul yöneticileri öğrenci ve velilere bilgilendirme yapmadan, onlar adına ders seçimi yapmış, sonrasında seçilen dersleri velilere imzalatma çabası içine girmiştir” denildi.
 
SENDİKAYA BAŞVURUN ÇAĞRISI
 
Açıklamada, öğrenci ve velilere bilgilendirme yapılmadan ders seçimi yapılması halinde 81 ilde bulunan 105 Eğitim-Sen şubesine başvuru yapılması çağrısında bulunuldu. Açıklamanın devamında şunlar yer aldı: “Sendikamız gerekli adımları atacaktır. Seçmeli ders seçimi sürecini yakından takip ettiğimiz, atılan her hukuksuz adımın karşısında olacağımız bilinmelidir. Geçmişte defalarca yapıldığı gibi veli ve öğrenciler adına ders seçen okul yöneticileri suç işlediklerini bilmeli ve ona göre hareket etmelidir. Seçmeli derslerin belirlenmesi sürecinde hangi nedenle olursa olsun mağdur edilen veli ve öğrencilerimizin yanında olacağımızı bir kez daha belirtiyor, eğitim politikalarına ilişkin her konuda olduğu gibi, bu konuda da her türlü siyasal ve ideolojik yönlendirmenin karşısında duracağımızın bilinmesini istiyoruz.” 

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.