Onur Düşünmez, Yüksekova’daki havalimanı sorununu gündeme taşıdı

DEM Parti Hakkâri Milletvekili Onur Düşünmez, TBMM’de yaptığı konuşmada Yüksekova'daki havalimanının 10 yıldır ILS sistemi olmadan çalıştığını, bölgedeki kara yolu ve internet altyapısının ciddi güvenlik ve erişim sorunları yaşadığını vurguladı.

Hakkâri Milletvekili Onur Düşünmez, TBMM’de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bütçesi görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada, özellikle Yüksekova Selahaddin Eyyubi Havalimanı ve bölge altyapısındaki eksikliklere dikkat çekti.

Düşünmez, konuşmasına ILS (Aletli İniş Sistemi) üzerinden başladı. ILS’nin, uçakların kötü hava koşullarında güvenle iniş yapmasını sağlayan hayati bir sistem olduğunu vurgulayan Düşünmez, “Bir şehirde ILS yoksa hava ulaşımının istikrarı yoktur, uçuş takvimi öngörülemez, iptaller artar, turizmden esnafa kadar herkes etkilenir. Kısacası, ILS bir teknik detaydan ziyade bir kentin dünyaya bağlanma kapasitesidir” dedi.

Yüksekova Havalimanı’na ilişkin ise Düşünmez, “2015’te açılan havalimanında on yıl geçmesine rağmen ILS sistemi hâlen devreye girmedi. Sürekli sis nedeniyle İstanbul ve Ankara uçuşları iptal ediliyor, yurttaşlar mağdur oluyor. Bu memlekette bir havalimanı açıp sonra onu fiilen kullanılamaz hâlde bırakmak hangi planlamanın ürünüdür?” diye sordu.

Bölgesel yatırımlardaki eşitsizliğe de değinen Düşünmez, Rize-Artvin Havalimanı örneğini vererek, “Üç yıllık Rize-Artvin Havalimanı’nda ikinci ILS devreye alınmış; Yüksekova ise on yılda bir kez bile görememiştir. Bu bir öncelik sorunudur, bölgesel eşitsizliktir” ifadelerini kullandı.

Düşünmez, Hakkâri ve Şırnak başta olmak üzere bölgedeki kara yollarının güvenlik krizine dönüştüğünü de vurguladı. “Sere Solan, Beytüşşebap, Uludere ve Derecik’te dağdan kopan dev kayalar yolları kapatıyor, araçlar uçuruma sürükleniyor, yurttaşlarımız hayatını kaybediyor. Sere Solan hattının acil tünel ihtiyacı artık tartışma konusu değil, hayati bir zorunluluktur. Tünel projeleri derhâl yatırım programına alınmalıdır” dedi.

Düşünmez, internet altyapısındaki yetersizliğe de dikkat çekerek, “Hakkâri’de, Yüksekova’da, Şemdinli’de, Derecik’te yurttaş yüksek hızlı internet hizmetine hâlâ erişemiyor. Bu çağda internet yalnızca iletişim aracı değildir, eğitimdir, ticarettir, sağlık hizmetidir. Sağlam yol, sağlam iletişim, sağlam havacılık altyapısı bir lütuf olmamalı, devletin yükümlülüğüdür” ifadelerini kullandı.

 Yüksekova Haber
Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum