Dünyanın en hızlı hayvanının soyu tükeniyor

Dünyanın en hızlı hayvanının soyu tükeniyor

Karada yaşayan en hızlı hayvan olarak bilinen çitaların soyu tehlikede. Uzmanlar, yeryüzünde şu an sadece 7 bin 100 çita kaldığını açıkladı.

Dünyanın en hızlı hayvanı olan çitaların soyu tükeniyor. Yeni yayımlanan bir rapora göre, şu an sadece 7 bin 100 çita kaldı. Raporda, çitaların bir zamanki yaşam alanlarının sadece yüzde 9’una sıkıştığı belirtildi.

Londra Zooloji Enstitüsü ile Vahşi Yaşamı Koruma Derneği’nin ortak raporuna göre, İran’da sadece 50 çita kalmışken, Zimbabve’de de çita nüfusu son 16 yılda yüzde 85 oranında azalarak 1200’den 170’e kadar düştü.

Rapora göre, çitaların doğal yaşam bölgelerinin yüzde 77’si koruma bölgesi ilan edilen alanların dışında kalıyor ve çitalar insanlarla giderek daha fazla temas kurmak zorunda kalıyor. Raporda, koruma parklarında yaşayan çitaların bile avlanma tehlikesi altında olduğuna, hayvan ticaretine maruz kaldığına dikkat çekildi. Uzmanlar, karada yaşayan en hızlı hayvan olarak bilinen çitaların korunması için acil eylem çağrısı yaptı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.