Dünyada ve Türkiye’de test sayısı düşmesine rağmen vakalar artıyor

Dünyada ve Türkiye’de test sayısı düşmesine rağmen vakalar artıyor

Dünya Sağlık Örgütü, dünya genelinde COVID-19 vaka artış oranının son iki haftada yüzde 30'a yükseldiğini açıkladı. Türkiye’de de son bir ayda vaka sayısı sekiz kat arttı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ/WHO), son iki haftada dünya genelinde COVID-19 vaka artış oranının yüzde 30'a yükseldiğini duyurdu.

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Cenevre’de düzenlediği basın toplantısında, DSÖ'nün altı bölgesinden dördünde son haftalarda vaka artış oranlarında yükselme gözlemlendiğini belirtti: “Son iki haftada küresel alanda COVID-19 vakaları, önceki haftalara kıyasla yaklaşık yüzde 30 arttı.”

DSÖ'nün Avrupa ve Amerikalar bölgesinde yeni vakaların çoğunu Omicron varyantının alt varyantı BA.4 ve BA.5'in oluşturduğunu kaydeden Ghebreyesus, Hindistan'da ise BA.2.75 alt varyantının yaygın olduğunu vurguladı.

Test sayıları düştü, virüs evrimleşiyor

Ghebreyesus, virüsle mücadeleyi zorlaştıran sebepleri de açıkladı: “Birinci sebep test sayılarının birçok ülkede büyük oranda düşmesi. Bu sebepten ötürü COVID-19'un küresel alanda gerçek yükünü açık bir şekilde göremiyoruz. İkinci sebep ise ağız yoluyla alınan antiviral COVID-19 ilaçlarının orta ve düşük gelirli ülkelere ulaşamaması. Üçüncü sebep ise virüsün evrim geçirdikçe aşı etkililiğinin azalması.”

Vakalardaki bu artış sebebiyle küresel ve ulusal adımların atılması gerektiğini vurgulayan Ghebreyesus, “Hükümetler, bilim insanları, aşı üreticiler, DSÖ ve vatandaşlar, üzerine düşen görevi yapmalı” dedi.

Ghebreyesus, mevcut vaka artışlarının önüne geçebilmek için DSÖ üyesi ülkelere, “risk altındaki kişileri aşılama” ve “antiviral ilaçları herkes için erişilebilir kılma” çağrısı yaptı. Şimdiye kadar antiviral ilaçlardan Molnupiravir'in 20 ülkede kullanımının kabul edildiği bilgisini paylaşan Ghebreyesus, Nirmatrelvir-Ritonavir'i ise 43 ülkenin kullanmayı düşündüğünü ekledi.

Türkiye’de 1 ayda 8 kat artış

Türkiye’de de test sayısındaki düşüşe rağmen vakalar artıyor. Bu artışın bayram tatili ile birlikte yükselişe geçmesinden endişe ediliyor.

Sağlık Bakanlığının son verileri içeren 27 Haziran-3 Temmuz'da 57 bin 113 kişinin testi pozitif çıktı, 25 kişi yaşamını yitirdi, iyileşenlerin sayısı ise 30 bin 478 oldu. Haziranın ilk haftalık verilerini içeren 30 Mayıs-5 Haziran'da 7 bin 322 kişinin testi pozitifti. Yani, vaka sayısı son 1 ayda 8 kat artmış oldu.

Ölü sayısı da yükseldi

Geçen hafta günlük ortalama 8 binden fazla vaka kaydedildi. Aktif vaka sayısı da uzun bir aradan sonra hızla artmaya başladı. Son hafta tespit edilen vakalarla aktif vaka sayısı 60 bine yükseldi.

Türkiye’de kısıtlamaların kaldırıldığı Nisan ayının son haftasından bu yana haftalık ölümler 20 civarında gerçekleşirken, son hafta ölümlerde de artış kaydedildi ve 27 Haziran-3 Temmuz arasında bu sayı 25’e yükseldi.

Kronik hastalar risk altında

Hürriyet’ten Nuray Babacan’a konuşan uzmanlar artışların ilk olarak İstanbul’da görünmeye başladığını 10 gündür Ankara ve çevre illerde de artış gözlemlediklerini açıkladı: “Şikâyetler az ama risk grupları için sıkıntılı oluyor. Grip olduklarını düşünüp teste gitmeyenler de çoğunlukta. Çok hızlı bulaşıyor. Aşı olanlar ve daha önce hastalığa yakalananlar hafif geçiriyor. Ama bağışıklık sisteminde problem olanlar, şeker hastaları ve kanser tedavisi olanlar risk altında.”

 

 

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.