Dünyada 69 kadın gazeteci hapis

Dünyada 69 kadın gazeteci hapis

Kadın gazeteciler tutsaklıkta azınlık olsa da çarptırıldıkları cezalarda çoğunluk. Ocak 2023'ten bu yana dünya çapında gazetecilere verilen en uzun dokuz cezanın beşini (yüzde 55) aldılar.

Uluslararası gazeteciler örgütü Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde yayımladığı araştırmaya göre, dünya genelinde tutuklu gazetecilerin yüzde 12,7'sinin kadın olduğunu belirtti. Bu araştırmaya göre, kadın gazeteciler azınlık olmalarına rağmen, Ocak 2023'ten bu yana medya çalışanlarına verilen en uzun dokuz cezanın beşini aldılar.

Belarus, Burma ve Burundi gibi ülkelerde kadın gazetecilere ağır cezalar verildiği belirtildi. RSF, Belarus'un 2023 yılında üç kadın gazeteciyi 10 ila 12 yıl arasında hapis cezasına çarptırdığını açıkladı.

Burundi'de, gazeteci Floriane Irangabiye'nin hapsedildiği ve ömür boyu hapse mahkum edilen Burma'daki gazeteci Shin Daewe'nin durumu da raporda vurgulandı. Burma'da 62 medya çalışanının hapiste olduğu bilgisi de paylaşıldı.

İran'da ise "Kadın, Yaşam, Özgürlük" hareketinin kurulmasından bu yana gazetecilere yönelik baskıların arttığı belirtildi. Geçtiğimiz Ekim ayında, Mahsa Amini'nin ölümünü haberleştiren gazeteciler Nilüfer Hamedi ve Elahe Muhammedi'nin 12 ve 13 yıl hapis cezasına çarptırıldığı ifade edildi. Halen İran'da tutuklu bulunan dört kadın gazeteci arasında, 2023 Nobel Barış Ödülü sahibi Nergis Muhammedi'nin de olduğu bilgisi paylaşıldı.

RSF, yaşanan bu gelişmelerin, Belarus, Burma ve İran gibi ülkelerde basın özgürlüğünün ciddi şekilde ihlal edildiğini ve özellikle kadın gazetecilere yönelik ağır cezaların arttığını gösterdiğini belirtti.

 Yüksekova Haber
Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.