Dünyaca Ünlü Yurtsever Kürd Bilim Adamı!

Dünyaca Ünlü Yurtsever Kürd Bilim Adamı!

Kürt aydını, bir emek ve bir düşünce ortaya koymak istiyorsa öncelikle mütevazi olmak zorundadır.

Bu emeği ve düşünceyi sadece halkını, işgalci unsurlara karşı bilinçlendirmek için ortaya koymalıdır. Yapacağı her emeğin ve üreteceği her düşüncenin karşılığının mutlaka kendisine bir gün ülkesi ve milleti tarafından fazlasıyla  geri verileceğini bilmelidir.

İşte tam bu noktada Kürdistani sevgisiyle, mütevazi ve mümtaz ahlakıyla dünyanın en iyi bilim adamları sıralamasına giren ve gelecekte  sevgili ülkemizin ve sevgili milletimizin gönül atlasında yer alacak olan sevgili Prof.Dr. Osman Yaşar hocamızdan azda olsa bahsetmek  istiyorum.

Sevgili Osman Yaşar hocayla en son “Beyin, Evren, Akıl ve Din Üzerine Her Şeyin Kısa Tarihi” adlı çalışması üzerine hoş bir sohbet gerçekleştirmiştik. Sohbetin sonunda kendisine şöyle demiştim: "Halkımızın mutlaka senin dünyaca tanınmış bilimsel çalışmalarından haberdar olması lazım. O da bana söyle karşılık vermişti: “Sevgili Kadir; benim çalışmalarımın bilinmesi pek önemli değil, mühim olan sonuçlarıdır. Ülkemizi ve milletimizi bu zulümden kurtulalım da ne olursa olsun. Sevgili Kadir; “Ben bu çalışmaları 1991 ve 2003’te de yaptım ve Güney Kürdistan’ın Federasyon olması için Beyaz Saray ve kongreyle çok defa konuştum ve kongreye çok defa yazı yazdım. Hiç kimseye söylemedim. Şimdi bunları milletimiz için mücadele eden Kürt dinamiklerine destek ve cesaret amaçlı söylüyorum…”

Türklerin dünyadaki en meşhur Türkler listesinde Türk olarak tanıttığı Prof Dr. Osman Yaşar, Kürdistan’ın Çolemerg şehrinde dünyaya gelen yurtsever bir ailenin çocuğudur. Sevgili Osman Yaşar hocanın kısaca eğitim ve bilim ajandası şöyledir:

İlkokulu Gever’de, ortaokulu Qilaban’da liseyi Çolemerg’de okurken hep sınıf birincisi oldu.Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği‘nde okudu, aynı üniversitede master yaptı. İnönü Üniversitesinde öğretim üyeliği yaptıktan bir süre sonra1986’da doktora için ABD’ye gitti. Amerika’da kendi bilim dalını kurdu ve dört yılda iki mastır ve bir doktora derecesi alarak rekor kırdı.

Nassa’da (Amerika Havacılık ve Uzay Dairesi) çalıştı, akabinde dünyanın en büyük üniversitesi kabul edilen 64 kampüslü, 400 bin öğrencili (The State Universty of New) York’a geçti. Burada bir ilki gerçekleştirip, (Computational Science and Engineering) lisans programını başlattı ve kendi oluşturduğu bu bölümün başkanlığına getirildi. Projeleri ABD kongresinde onaylanan Prof. Dr. Osman Yaşar,  ABD Başkanı Bush’a danışmanlık yaptı.

ABD’de matematik ve bilimi geliştirme projesi kendisine verildi. Bush’un eğitimi güçlendirme, orta ve yüksek öğrenimde matematiği, bilimi sevdirme projesi çerçevesinde başlatılan atılımın en önemli ayağı olan ‘Proje Değerlendirme Komitesi Başkanlığı’, The State University of New York’un (SUNY) teknoloji bölüm başkanlarından Hakkari /Yüksekova doğumlu Prof. Dr. Osman Yaşar’a verilir ve ayrıca beş dalda beş Prof.Dr diplomasına sahiptir.

Dünyaca ünlü bu bilim insanımızın “Dünyaca tanınmış Türk Bilim adamları” listesinin başında yer alması başta Osman Yaşar hocayı ve değerli ailesini derinden üzdüğüne tanık olan yüzlerce dostlarından sadece biriyim. Umarım en kısa zamanda hem Kuzey hem de Güney Kürdistan’daki siyasetçi ve sivil toplum örgütlerimiz, dünya bilimi liginde çok sayıda başarılara imza atmış bu değerli bilim adamımıza Türklerden ve ABD’den daha fazla değer vererek ülkesine ve halkına hizmet etmede yardımcı olurlar.

Son olarak;

Osman Yaşar Hoca’nın Gever’de 6 Aralık 2013’te devletin kurşunlarıyla vahşice katledilen Mehmet Reşit ve Veysel İşbilir için Facebook sayfasında yaptığı şu paylaşımı sevgili okurlarımla paylaşmak istiyorum: “Memleketim (Gewer) deki protestolarda polisin orantısız güç kullanmasını ve insanları öldürmesini kınıyorum. Buna provakosyon diyenlere katılmıyorum. İsrail’in Filistinlilere yaptığı sistematik zülumden farklı bir şey değil bu devletin Yülsekova’da Kürdlere yaptığı. Barışçıl protestolarla haksızlıklar dile getirilmeli. Afrika kökenli Amerikalar (yani siyahlar) kendilerine yapılan zulmü şiddet içermeyen bir şekilde nasıl protesto ettiler, bunu çalışıp uygulamak lazım. Bir elinize Kürd bayrağı ve diğer elinize de yaşadığınız ülkenin resmi bayragını alın yürüyüş yapın; Tv’ler bunu gösterdiğinde bütün dünya protestolara şiddetle karşılık veren zalimin kim olduğunu görür.”

Kadir Amaç

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum