Dünya üzerindeki 2.1 milyar yıllık iz!

Dünya üzerindeki 2.1 milyar yıllık iz!

Orta Afrika'nın Gabon kentinde fosilleşmiş mukus izi bulundu. İzin 2,1 milyar yıllık olduğu tespit edilirken, bunun dünya üzerindeki hareketin en eski kanıtı olduğu aktarıldı.

Harekete dair bulunan önceki bulgular yalnızca 570 milyon yıl öncesine dayanıyordu. Dünyanın farklı ülkelerinden gelen bilim insanlarının oluşturduğu ekip, çok iyi korunmuş olan mukus izi ile çok hücreli organizmaların 2,1 milyar yıllık varlığını ortaya koydu.

Araştırma ile ayrıca, çok hücreli organizmaların 2,1 milyar yıl önce kendi ilkel eko sistemlerinde hareket edebildikleri ortaya çıktı. Fransa'nın Poitiers Üniversitesi'nde görevli olan araştırma ekibinden Profesör Abder El Albani, "Gezegenimizdeki yaşam, 3,8 milyar yıl öncesine dayanıyor olabilir fakat bu yaşam yaklaşık 2 milyar yıllık bir süre boyunca bakteriyeldi" dedi. El Albani, 'keşfin ilginç kısmının mukus izindeki mikro organizmaların, boyut ve şekil açısından çeşitliliği olduğunu' vurguladı.

6 mm kalınlığında ve 17 cm uzunluğunda olan izdeki mikro organizmalar, farklı bir gizemi de beraberinde getirdi. Dünyanın oksijen seviyesindeki büyük düşüş, 2 milyar yıl önce, karmaşık yapılı organizmaların evrimini zorlaştırmıştı.

Peki, bu karmaşık organizma ve onun hareketi evrimi geliştirdi mi yoksa yalnızca atmosferik oksijenin azlığından yarıda mı kesti? Bilim insanları bu sorunun cevabını arıyor...

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.