Dünya genelinde en sıcak haziran ayı yaşandı

Dünya genelinde en sıcak haziran ayı yaşandı

Orta Amerika'ya kadar uzanan sıcak hava dalgası, mart ayından bu yana Meksika'da en az 112 kişinin ölümüne neden oldu.

Avrupa Birliği'nin (AB) Copernicus İklim Değişikliği Servisi'nin uydu izleme sistemi, geçen ayın dünya genelinde yaşanan en sıcak haziran olduğunu duyurdu.

CNN International'da yer alan habere göre, Copernicus'tan yapılan yazılı açıklamada 2023 Haziran ayının önceki rekor olan Haziran 2019'unu büyük farkla aşarak en sıcak haziran olduğu belirtildi. Yani en sıcak dokuz haziran ayının hepsi son dokuz yılda yaşandı.

Kuruma göre bu durum, insan kaynaklı iklim krizinin, gezegendeki sıcaklıkları daha önce görülmemiş seviyelere çıkardığının kanıtı.

En yüksek sıcaklıklar ise özellikle Kuzeybatı Avrupa'da ölçüldü.

Ölümler

Copernicus ayrıca, Kuzey Atlantik'teki olağanüstü sıcaklık ve Pasifik'te güçlenen El Niño'nun etkisiyle okyanus yüzey sıcaklıklarının haziran ayında kayıtlara geçen en yüksek sıcaklık olduğunu tespit etti.

Bilim insanları bu rekor sıcaklıkların iklim krizinin parmak izlerini taşıdığı konusunda uyarıda bulundu.

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) Teksas ve güney kesiminin bazı bölgeleri haziran ayının sonlarında üç haneli Fahrenheit sıcaklıkları ve aşırı nemle birlikte endişe verici bir sıcak hava dalgası yaşadı. Orta Amerika'ya kadar uzanan sıcak hava dalgası, mart ayından bu yana Meksika'da en az 112 kişinin ölümüne neden oldu.

Buz seviyesinde rekor düşüş

Climate Central adlı araştırma grubuna göre ise yazın en sıcak günleri olarak kabul edilebilecek aşırı sıcak günler, ABD'nin 195 bölgesinde 1970 yılına kıyasla daha sık görülüyor. Bu yerlerin yaklaşık yüzde 71'i artık her yıl en az yedi ek aşırı sıcak günle karşı karşıya.

Öte yandan, Antarktika deniz buzu, ortalamanın yüzde 17 gerisiyle en düşük seviyesine ulaştı. Copernicus'a göre, Antarktika çevresindeki günlük deniz buzu miktarı yılın bu dönemi için "eşi benzeri görülmemiş düşük" seviyelerde kaldı.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.