Dünya basınında ABD'deki kongre saldırısı: Darbe günü

Dünya basınında ABD'deki kongre saldırısı: Darbe günü

Washington’da 4 kişinin yaşamını yitirdiği saldırı dünya ve ABD basınında, “Trump çeteleri kışkırtıyor”, “Darbe günü” ve “Ateşten Şeytan” gibi başlıklarıyla yer aldı.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) 46’ncı Başkanı seçilen Joe Biden’ın seçim sonucunu resmiyete kavuşturacak Kongre oturumunu engellemek isteyen Donald Trump destekçilerinin Kapitol binasına yaptığı baskın, dünya basını manşetlerinde geniş yer buldu.

The Guardian, Kongre binası içinde Trump yanlısı bir kişinin bayrak sallayan fotoğraflarıyla birlikte, “Trump yanlısı çeteler ABD başkentinde kaos yarattı” başlığıyla haberi servis etti. Haberde, ABD'nin gelecek dönem başkanı Biden'in “Demokrasimiz saldırı altında, daha önce böyle bir şey Amerikan tarihinde görülmedi” sözlerine yer verdi.

'ATEŞTEN ŞEYTAN'

Der Spiegel, Trump'ı “Ateşten Şeytan” olarak tanımlarken, “Bir başkan kendi ülkesini ateşe verdi” başlığını attı.

İtalyan La Repubblica Gazetesi, yaşananları “Darbe günü” diye duyurdu.

Deutsche Welle, Kongre binasının işgali sırasında öldürülen 4 kişiyi başlığa taşırken, demokratların "Kurumlarımız bu kaosu elbette atlatacak güçtedir" sözlerine yer verdi.

Fransız Le Monde Gazetesi, “Trump'ın çeteleri kongre binasını bastı” başlığını kullanırken, “Bunların hepsi saçmalık, bu apaçık bir sahtekarlık” ifadelerine yer verdi.

NYT: UTANÇ VERİCİ

New York Times, ilk sayfasında “Trump çeteleri kışkırtıyor” başlığını kullandı. Trump yanlısı kişilerin Amerikan Kongre Binası'na tırmandıkları bir fotoğrafa yer verdi. Haberde, bir Cumhuriyetçi'nin “İsyanın Trump'ın mirasının bir parçası olarak kalacağına” dair sözleri not düşüldü. New York Times, analisti Nick Kristoff’ın olaylara ilişkin “Bu, Amerikan tarihinde korkunç ve utanç verici bir gün. Bir başkan isyancıları başkanlık seçimini sekteye uğratmak için ABD Kongre Binası'na saldırmaya teşvik etti” ifadelerine geniş yer verdi.

WP: KARA PROPAGANDA

Washington Post, Kongre binasının önünün barikatlarla çevrildiği bir fotoğraf üzerine,“Trump çetesi Kongre Binasını bastı” başlığını kullandı. Washington Post Haber Müdürü Dan Balz, demokrasinin ayaklar altına alındığının altını çizerek, “Dünyanın en demokratik ülkesinde özgür ve adil seçimlerin kutlanılması gerekirken, Çarşamba günü bir başkanın iki ay süresince yalanlarla kara propaganda yapmasının tahmin edilebilir sonuçlarının yaşandığı gün olarak hatırlanacak” ifadelerini kullandı.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.