Dünya basını: Mafyanın iddiaları hükümeti sarsıyor

Dünya basını: Mafyanın iddiaları hükümeti sarsıyor

Türkiye'de son günlerin siyasi dinamiklerine damga vuran iddialar ve tartışmalar New York Times'tan Arab News'a dünya basınında da çeşitli haber ve analizlerle tartışılıyor. Son bir haftada yayınlanan dikkat çekici haberleri derledik.

Sedat Peker'in başta İçişleri Bakanı Süleyman Soylu olmak üzere hükümetin üst kademelerinden isimlerle ilgili "uyuşturucu ticareti" ve diğer ididaları dünya basınında geçen haftadan bu yana yer bulmaya devam ediyor.

The New York Times gazetesinden Carlotta Gall, 18 Mayıs tarihli analiz haberine "Organize suç patronundan Türkiye hükümetini sarsan iddialar" başlığı atarken, "hali hazırda ekonomik kriz ve koronavirüs vakalarıyla zor durumda olan Erdoğan, şimdi yönetim kademesine getirdiği isimlerle ilgili yolsuzluk suçlamalarıyla karşı karşıya" yorumu yaptı. 

"Hırslı bakan Süleyman Soylu"

Analiz haberde şunlar yer aldı: 

"Geçen hafta İsrail'in Gazze'yi bombalaması televizyon ekranlarını doldururken, milyonlarca Türk, 'organize suç patronu' olmaktan hükümlü olan ve sürgünde yaşayan Sedat Peker'in son sıradışı iddialarını duymak için YouTube'daydı.

"İki haftayı aşkın bir dizi videoda, 2007 yılında organize suç faaliyetlerinden suçlu bulunan ve Türk polisi tarafından tekrar aranan Peker, Erdoğan'a yakın yetkililere tecavüz, uyuşturucu ticareti ve şüpheli ölüm suçlamaları yöneltti. 

"Peker'in ilk suçlaması, Erdoğan'ın damadı ve eski bir maliye bakanı olan Berat Albayrak'ın çevresinde yer alan bir klik olan Pelikan grubunuve gözden düşmüş eski bir içişleri bakanı olan Mehmet Ağar'ı hedef aldı.

"Ancak kısa süre sonra asıl hedefi güçlü ve hırslı içişleri bakanı Süleyman Soylu oldu."

"Erdoğan anketlerde geriliyor"

Haberde eski Başbakan ve Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu'nun "Pandora'nın kutusu açılıyor" sözlerine de yer verdi. Haberde Fikri Sağlar'ın "Bu Türkiye'nin ikinci Susurluk'u sayılabilir" açıklaması da yer aldı. 

NYT, Türkiye'nin durumunu ise şu sözlerle aktardı: 

"Türkler acı verici ekonomik travmalara, yükselen fiyatlara ve koronavirüs vakalarındaki keskin artışlara maruz kalırken, Erdoğan anketlerde cumhurbaşkanlığı yarışındaki rakiplerinin gerisinde."

Reuters'ta haber "Bir çete liderinin üst düzey yetkililer arasındaki yolsuzluk iddiaları, milyonlarca Türk'ü yakaladı ve halihazırda ekonomik sıkıntılar ve COVID-19 salgını ile mücadele eden bir hükümetin imajını zedeleyebilir" yorumuyla verildi.

"O kadar ünlü ki IMDb'ye girdi"

Arab News ise, "Sürgündeki bir Türk mafya patronunun videoları, son videosu devlet yolsuzluğuyla ilgili ciddi iddialar ortaya çıkararak Ankara'yı baskı altına alıyor" vurgusu yaptığı habere şöyle devam etti:

"Dubai'de yaşayan Sedat Peker, Türkiye'nin önde gelen siyasi isimleriyle ilgili iddialarıyla manşetlere taşınıyor ve sosyal medyayı sallıyor. 

Videoları, hükümete olan derin bağlarını ortaya çıkarmayı ve geçen yıl hapisten çıkan rakip mafya lideri Alaattin Çakıcı lehine kendisini itibarsızlaştıranlardan intikam almayı amaçlıyor.

Peker'in videoları o kadar ünlü hale geldi ki, IMDb tüm "bölümleri" bir TV mini dizisi olarak biyografi, suç ve reality TV başlıkları altında listeledi.

"Uyuşturucuda rota değişikliği" 

Altıncı YouTube videosu milyonlarca kişi tarafından izlendi ve platform, kanalını mavi onay işaretiyle doğruladı.

Geçen yıl Kolombiya'nın, Türkiye'ye gitmek üzere olan 4,9 ton kokainin ele geçirildiği açıklamasına yer verirken, Peker'in bu operasyonun Türkiye'yi Venezuela üzerinden rota değişikliğine ittiği iddiası hatırlatıldı. 

Haberde Peker'in Süleyman Soylu'ya yönelik "Seni o kadar küçümseyeceğim ki bir kibrit kutusuna sığacaksın," dedi. "Boynuna bir köpek tasması taktıktan sonra seninle yürüyüşe çıkacağım" sözlerine de yer verildi.

"Netflix dizileriyle rekabet ediyor"

Al Monitor'de yer alan analizde ise "bir mafya patronu, Türk hükümeti ile organize suç arasındaki bağlantılar hakkında gelişigüzel bilgilerle açıklamaya başlıyor. Ama yanılmayın: Bu gerçek hayat, Netflix'te yeni bir dizi değil - milyonlarca izlenme sayısına rağmen, Mayıs ayı başlarında YouTube'da görünmeye başlayan video dizisi Türkiye'deki en popüler Netflix dizileriyle rekabet ediyor" denildi.

Peker'in simetri takıntısı da yer buldu

The National News'ta David Lepeska imzalı haberde ise "Muhteşem Yüzyıl gibi sevilen dizileri veya pembe dizileri unutun. Türkiye'nin yeni viral video heyecanı Sedat Peker'e merhaba deyin" ifadelerine yer verilirken,

Kurgusal bir mafya dizisi olan The Sopranos'a da atıfta bulunuluyor ve "masum okul çocuğu saç stili, açık yakalı gömleği ve dönen gümüş kolye uçlarıyla bir adam sadece masada oturup bu diziler kadar ünlü oldu" yorumu yapıldı. 

Analiz haberde Peker'in notlarını diziş şeklinden simetri takıntısına da gönderme yapılıyor. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.