DSÖ'den Omicron uyarısı: Yayılma riski yüksek, yeni dalgalar yaşanabilir

DSÖ'den Omicron uyarısı: Yayılma riski yüksek, yeni dalgalar yaşanabilir

Dünya Sağlık Örgütü, korona virüsünün Omicron varyantı hakkında üye ülkelere brifing verdi: Varyantın küresel yayılma riski yüksek. Yeni Covid dalgaları yaşanabilir.

Korona virüsünün yeni ortaya çıkan ve aşıların hedef aldığı noktada çok sayıda mutasyon içeren Omicron varyantı hakkında birçok soru hâlâ yanıtlanmamışken, Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) uyarı geldi. 194 üye ülkeye teknik brifing veren DSÖ, "Omicron'un küresel seviyede daha fazla yayılması potansiyeli yüksek" uyarısı yaptı.

'AĞIR SONUÇLARI OLABİLİR'

DSÖ açıklamasında, "Omicron bağlantılı genel risk çok yüksek" ifadeleri kullanılırken, "Varyantın özelliklerine bağlı olarak, gelecekte ağır sonuçları olacak yeni Covid-19 dalgaları yaşanabilir" denildi.

'PANDEMİNİN GİDİŞATINI DEĞİŞTİREBİLİR'

"Omicron'un çivili proteininde daha önceden görülmemiş sayıda mutasyon var" diyen DSÖ, "Bunlardan bazıları pandeminin gidişatı üzerindeki potansiyel etkileri nedeniyle endişe verici" ifadelerini kullandı. DSÖ, "Genel olarak bakıldığında, Omicron'un bağışıklık sisteminden kaçma potansiyelinin büyüklüğü konusunda önemli belirsizlikler söz konusu" uyarısında bulundu.

'AŞILILAR ARASINDA AZ VE ÖNGÖRÜLEBİLİR SAYIDA KİŞİ YAKALANABİLİR'

DSÖ, aşılı kişiler arasında 'küçük ve öngörülebilir bir oranda' Omicron enfeksiyonunun beklendiğini belirtirken, "Omicron'un hem aşıdan hem de geçmiş hastalığın sağladığı bağışıklıktan potansiyel olarak ne kadar kaçtığını anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var" ifadelerini kullandı. 

ÜYE ÜLKELERE ÇAĞRI

DSÖ, varyantın yayılma hızının anlaşılabilmesi için üye ülkelere ilk Omicron vakalarını ve test yapılan örneklere oranını raporlama çağrısında bulundu. DSÖ, yüksek riskli grupların aşılanmasının hızlandırılmasını ve ülkelerin olası Omicron dalgasına hazırlık yapmasını da talep etti.

OMICRON NEDEN ENDİŞE YARATIYOR?

Korona virüsünün kasım ayının ortalarında ilk olarak Güney Afrika Cumhuriyeti'nde tespit edilen Omicron varyantı, aşıların hedef aldığı çıkıntılı proteininde 30'u aşkın mutasyon içermesi nedeniyle endişe yarattı. Varyantın ne kadar hızlı yayıldığı, Covid-19 hastalığının seyrini nasıl etkilediği, aşıların etkisini azaltıp azaltmadığı ve geçmişte Covid geçirmiş kişilerin bağışıklık sisteminden kaçıp kaçmadığı henüz bilinmiyor. Ancak bilim insanları, mutasyonlardan bazılarının özellikle kaygı verici olduğunu belirtiyor.

FAUCI: SORULARIN YANITLANMASI İKİ HAFTA SÜRECEK

ABD'de salgın yönetiminde en yetkili isim ve Başkan Joe Biden'ın sağlık baş danışmanı olan Anthony Fauci, bu soruların yanıtlanmasının iki haftayı bulabileceğini söyledi.

JAPONYA DA SINIRLARINI KAPATTI

Dünya çapındaki panik ise sürüyor. Avrupa'da bir dizi ülkede yeni Omicron vakaları tespit edilirken, Japonya dün sınırlarını geçici olarak dünyaya kapattı. Kararın bu akşamdan itibaren yürürlüğe gireceği, bu süreçte bazı ülkelerden gelen kişilerin karantinaya alınacağı açıklandı. Geçtiğimiz günlerde İsrail ve Fas da sınırlarını geçici süreliğine kapatmıştı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.