DSÖ: Türkiye’deki verilerden haberdar değildik

DSÖ: Türkiye’deki verilerden haberdar değildik

DSÖ Türkiye ofisinden Dr. Irshad Ali Shaikh, Türkiye’deki Covid-19 verilerinden haberdar olmadıklarını açıkladı. Shaikh, artan vaka sayısına dikkat çekerek sağlık sistemi için 'çöküş yaşanabilir' uyarısında bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Türkiye Ülke ve Avrupa Merkez İnsani ve Sağlık Acil Durumlarına Hazırlıklılık Ofisi Geçiçi Başkanı Dr. Irshad Ali Shaikh, Türkiye'deki korona virüsü vakalarını değerlendirdi. Shaikh, semptom göstermeyenlerin sayılarının yakın zamana dek kendileriyle de paylaşılmadığını belirterek, "Biz bu verilerin farkında değildik" dedi.

'SEMPTOM GÖSTERMEYENLER SESSİZCE YAYIYOR'

Deutsche Welle Türkçe'den Adanan Ağaç'a konuşan DSÖ yetkilisi, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın "Halkımızla ilk olarak paylaşmadıklarımızı DSÖ ile paylaşmıyoruz" dediğini hatırlatıp, "Biz bu verilerin farkında değildik" ifadelerini kullandu. Shaikh, tüm dünyada semptom göstermeyenlerin "virüsün sessizce yayılmasına neden olduğunu" söyledi.

'TÜM POZİTİFLERİN RAPOR EDİLMESİNİ İSTİYORUZ'

DSÖ'nün her ülkeden semptom göstersin göstermesin pozitif çıkan herkesin rapor edilmesini istediğini vurgulayan Shaikh, "Türkiye için asemptomatik kişi sayılarının paylaşılması rahatlatıcı, çünkü gerçekten salgının yayılımını engellemekte önemli" dedi.

'TÜRKİYE'DEKİ SAYILAR ENDİŞE VERİCİ'

Dr. Shaikh, "Türkiye'deki durumun da diğer ülkeler gibi" olduğunu belirterek, "Endişe verici seviyede yüksek sayılarla karşı karşıyayız" dedi. Shaikh, "daha fazla test yapmanın sadece pozitif vakaları değil, aynı zamanda yüksek oranda salgını yayma riski olanların ortaya çıkmasını" da sağladığına vurgu yaptı. Gelinen nokta için "Türkiye, tıpkı diğer ülkeler gibi sokağa çıkma yasağıyla birlikte harekete geçiyor" diyen Shaikh, Türkiye'de alışveriş merkezlerine HES kodu olmaksızın girilemediğine dikkat çekti. Shaikh, "Bu açıdan bakıldığında tedbirler daha güçlü bir biçimde uygulanıyor. Umarız ki önemli oranda virüsün yayılmasının önüne geçer ve vaka sayıları düşer" diye sürdürdü.

DSÖ'DEN 'TÜRKİYE'DE ÇÖKÜŞ YAŞANABİLİR'  ENDİŞESİ

Türkiye'deki sağlık sistemi üzerinde gün geçtikçe artan yüke de değinen Shaikh, "Her ne kadar Türkiye'deki hastanelerde durum diğer ülkeler, Avrupa ya da Amerika'daki kadar kötü durumda olmasa da, bu şekilde devam ederse o zaman biz de, sağlık sisteminin, hastane sisteminin çöküşünü yaşayabiliriz" dedi.

'ÇİN AŞISININ ÜÇÜNCÜ AŞAMASINA DAİR HENÜZ BİLGİ YOK'

Irshad Ali Shaikh, aşıyla ilgili haberleri de temkinli karşıladığını belirtti. Son haberlerin 'sevindirici" olduğunu' ancak 'herkesi aşılamanın aylar sürebileceğine' vurgu yapan Shaikh, aşı uygulanmasında yüksek bir seviyeye ulaşılsa bile "belli bir süreye kadar maske, sosyal mesafe, el yıkama ve evde kalmaya kati bir şekilde uymaya devam edilmesi" gerektiğini de söyledi.

Çin'in geliştirdiği aşıyla ilgili de sorulara yanıt veren Shaikh, DSÖ'nün Çin aşısıyla ilgili sadece Çinli yetkililerin paylaştığı bilgilere sahip olduğunu, üçüncü aşamaya dair henüz bilgilerinin olmadığını söyledi.

NE OLMUŞTU?

Türkiye, 29 Temmuz'dan itibaren PCR testi pozitif çıkan ancak semptom göstermeyen kişilerin verilerini açıklamama kararı almıştı. Bakan Koca, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Semptomatik vaka hasta, asemptomatik vaka ise vakadır. Bizim verdiğimiz günlük hasta sayısı. 29 Temmuz'dan itibaren günlük hasta sayısı olarak verdik" ifadelerini kullanmıştı. Sağlık Bakanlığı 25 Kasım tarihinden itibaren ise tekrar tüm pozitif vakaların sayısını açıklamaya başladı.

Etiketler : , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.