DSÖ: Koronavirüs Çin dışında hızla yayılıyor

DSÖ: Koronavirüs Çin dışında hızla yayılıyor

Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Tedros koronavirüsün Çin dışında hızla yayılmasının endişe verici olduğunu söyledi.

DW Türkçe'nin haberine göre, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, Cenevre’de yeni tip koronavirüse ilişkin açıklama yaptı.

Çin dışında yeni tip koronavirüse yakalananların sayısının artmasının alarm verici olduğunu söyleyen Ghebreyesus, "Bu salgını kontrol altında tutmak için süre giderek daralıyor" dedi. Buna rağmen umutlu olduğunu söyleyen yetkili, "Ama bu şansı şimdi kaçırırsak, işte o zaman ciddi bir sorunumuz olur. Günün birinde geriye bakıp bu zaman aralığını kullanmadığımız için pişman olmamalıyız" dedi.

Ghebreyesus, hastalığın ortaya çıktığı Çin’in Vuhan kentiyle bağlantısı olmayanların sayısının giderek arttığını belirterek, İran’da vaka sayısındaki artışa ve Lübnan’da da ilk vakanın tespit edilmesine dikkat çekti. Ghebreyesus, "Bütün bu noktalar sıralandığında durum çok endişe verici" dedi.

Ghebreyesus, kreditör ülkelere de çağrıda bulunarak koronavirüsle mücadele için daha fazla mali yardım talep etti. Ghebreyesus’a göre, Nisan ayına dek acil önlemler alınması için öngörülen 61,5 milyon doların bugüne dek sadece bir milyon 200 bin doları örgüte gönderildi. Bu para ile sağlık sistemi zayıf ülkelerin olası salgına karşı desteklenmesi planlanıyor.

Dünya Sağlık Örgütü çatısı altında uluslararası uzmanlardan oluşan ekip, Cumartesi günü salgının ortaya çıktığı Vuhan’da meslektaşlarıyla bir araya gelecek. Söz konusu ekipte ABD, Almanya, Japonya, Nijerya, Rusya ve Güney Kore’den uzmanlar bulunuyor. Ekip geçen hafta sonundan bu yana Çin’de temaslarda bulunuyor.

İRAN’DA ÖLÜ SAYISI ARTTI

İran’da son iki günde 4 kişinin hastalık nedeniyle öldüğünü ve 18 vakanın tespit edildiğini söyleyen Ghebreyesus, Lübnan’ın da bugün ilk koronavirüs vakasını onayladığını kaydetti. DSÖ Tahran’a virüs için test kitleri gönderildiğini açıkladı. İran Sağlık Bakanlığı kısa bir süre önce ülkesini ziyaret eden ve Kum’da yaşayan Çinli bir işçinin salgına neden olduğunu tahmin ediyor. 

LÜBNAN’DA GÖRÜLDÜ

Lübnan Sağlık Bakanı Hamad Hasan, İran'ın Kum kentinden Lübnan’a dönen 45 yaşında bir kadında koronavirüs tespit edildiğini, söz konusu kişi ile aynı uçakta olan iki kişinin ise  virüs bulaşmış olabileceği şüphesi ile Beyrut’ta hastanede gözlem altında tutulduğunu ifade etti. Uçaktaki diğer yolcuların ise 14 gün boyunca evlerinde kalacağı ve kimseyle görüşmeyeceği duyuruldu. Virüsün belirtilerinin ortaya çıkması halinde ise bu kişilerin karantinaya alınması planlanıyor. Uçakta toplam 150 yolcu olduğu açıklandı.

İTALYA’DA DA SAYI ARTTI

İtalya’nın kuzeyinde de 8 kişide daha virüs tespit edildi. Bölge yönetimi sağlık işleri sorumlusu Giulio Gallero bugün düzenlediği basın toplantısında yeni vakaları doğruladı. Yeni vakalarla İtalya’daki koronavirüs vakalarının sayısı 17’ye ulaşmış oldu.

Etiketler : , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.