Dosya askeri savcılıkta

Dosya askeri savcılıkta

Çukurca'da geçen yıl 7 askerin yaşamını yitirdiği mayın patlamasına ilişkin çıkan haberler üzerine Van Cumhuriyet Başsavcısı bir açıklama yaptı.

Hakkari'nin Çukurca İlçesi'nde geçen yıl 7 askerin yaşamını yitirdiği mayın patlamasına ilişkin çıkan haberler üzerine basın toplantısı düzenleyen Van Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper, olayın Askeri Savcılığa intikal ettiğini belirterek, "Delilleri tahlil ile soruşturmayı muktezaya bağlama görev ve yetkisi Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı'na ait bulunmaktadır" dedi.

Van Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper, olayın askeri savcılığa intikal ettiğini ifade ederek, "Delilleri tahlil ile soruşturmayı muktezaya bağlama görev ve yetkisi Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı'na ait bulunmaktadır" dedi. Alper, "Basın-yayın organlarında Ankara kaynaklı olduğu öğrenilen Cumhuriyet Başsavcılığımızın yürüttüğü bir soruşturma ile ilgili haberler yayımlanmıştır. Olaya ilişkin olarak Cumhuriyet Başsavcılığımız (Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekilliğimiz) tarafından yapılan soruşturmada; Çukurca 20. Jandarma Sınır Tugay Komutanlığı'na bağlı askeri birliğin 27/05/2009 tarihinde Çukurca Hantepe üst bölgesinin doğusunda intikal halindeyken daha önceden araziye güvenlik amaçlı döşenmiş mayının patlaması sonucu askerler Ziya Bener, Deniz Demirci, Özkan Dumlu, Cafer Çelik, Kemal Özer, Adil Yılmaz ve Oğuz Kır'ın şehit olduğu, Muhterem Akalın, Samet Koca, Ferhat Bilmez, Muhammet Akdeniz, Aytaç Güney, Fırat Güneş ve Mehmet Solmaz' ın da yaralandığı, Kaziye Demirci, Refik Bener'in şikayetçi olduğu tespit olunmuştur. Delillerin derlenmesinden sonra 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 250'inci maddesi kapsamında bulunmadığı sonucuna ulaşılan soruşturmada bir kısım asker şüphelilerin eylemlerinin 'Bilinçli Taksirle Birden Çok Kişinin Ölümüne Sebep Olmak' kapsamında mütalaa edilebileceği hukuki kanaatiyle ve bu suçun 353 sayılı Askeri Mahkemeler Kurulu ve Yargılama Usulü Kanununun 9'uncu maddesi kapsamındaki suçlardan olduğu değerlendirilerek ve aynı Kanun'un 15'inci maddesi gereği soruşturma dosyası gereğinin takdir ve ifası için 04.03-2010 tarihinde Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı'na gönderilmiştir. Cumhuriyet Başsavcılığımızca verilen nihai karar üzerine delilleri tahlil ile soruşturmayı muktezaya bağlama görev ve yetkisi Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı'na ait bulunmaktadır" dedi.

Savcılık, Çukurca'da 27 Mayıs 2009'da patlayan ve 7 askerin yaşamını yitirdiği patlamada, mayının TSK'ya ait olduğu ve askerler tarafından döşendiğini ortaya çıkarmıştı. Mayınların, Makina ve Kimya Enstitüsü Kurumu (MKE) yapımı olduğu askeri raporlarla netlik kazandığı belirtiliyor.

Öte yandan olayda yaşamını yitiren komando er Deniz Demirci'nin ailesi suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı.

Komanda er Deniz Demirci'nin annesi Raziye Demirci ve Babası Halil Demirci, olayda her hangi bir ihmal varsa ortaya çıkarılması gerektiğini belirterek kendilerin de geçen Ağustos Ayı'nın 3'ünde suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. Demirci'nin anne ve babası Genelkurmay Başkanı ve Başbakana çağrıda bulunarak olayın aydınlatılması için sonuna kadar gidilmesini istediler. /ajanslar