Dolar yeniden 8 lirayı geçti

Dolar yeniden 8 lirayı geçti

Ekonomi yönetimindeki değişim ve faizlerin 475 baz puan (4,7 puan) artırılmasının 7,51'e kadar gerileyen dolar yeniden 8 lira seviyesini geçti. Çeyrek altın 762 liradan satılıyor.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun 19 Kasım Kasım Perşembe günü yapılan toplantısında faizin yüzde 10,25'ten yüzde 15'e çekilmesinin etkisi kısa sürdü. Ekonomik krizin yanı sıra iç politikadaki çalkantılı süreçle birlikte döviz kurları yeniden hızlı bir yükselişe geçti. Kurumların döviz ödemeleri nedeniyle döviz alımı da dalgalanmadaki faktörler arasında.

Geçen haftayı 7,63 seviyesinden kapatan dolar, bu sabah erken işlemlerde 8,02 liradan işlem gördü. Euro 9,53, sterlin 10,69 liradan el değiştiriyor.

Gram altının satış fiyatı 464, çeyrek altının 762 lira.

TRUMP SEÇİM SONUCUNU KABULLENDİ, REKOR GELDİ

Küresel piyasalar ise pozitif seyrediyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın, seçimi kazanan Joe Biden'ın ekibinin günlük istihbarat brifingi alması için onay verdiğini bildirmesinin ardından New York borsasında rekorlar geldi. Dow Jones endeksi yüzde 1,54 değer kazanarak, tarihinde ilk kez 30.000 puanı aşarken, S&P 500 endeksi yüzde 1,62 değer kazanarak kapanış rekorunu kırdı. Nasdaq endeksi de yüzde 1,31 artışla tüm zamanların en yüksek ikinci kapanışını yaptı.

PAY PİYASALARI GÜÇLENDİ

Avrupa tarafında da pay piyasalarında alımların güçlendiği görüldü. Dün açıklanan veriler, Alman ekonomisinin, yılın 3'üncü çeyreğinde Kovid-19 durgunluğundan tahmin edilenden daha hızlı toparlandığına işaret etti. Ülkede mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH), bu yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 8,5 arttı. 

Veri sonrası Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,26, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,55 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,21 değer kazandı. Avro/dolar paritesi ise yükselişe geçerek analistlerin direnç olarak nitelendirdikleri 1,19'un üzerini test etti.

Bugün Asya'da güne pozitif başlayan pay piyasaları, etkisini artıran kar satışları nedeniyle şu dakikalarda karışık bir görünüm ortaya koyuyor.

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.