Dolar, euro, altında yeni rekorlar: Borsada açığa satışa yukarı adım kuralı uygulanacak

Dolar, euro, altında yeni rekorlar: Borsada açığa satışa yukarı adım kuralı uygulanacak

Erdoğan, faiz indirimlerinin dini gereklilik olduğunu söyledi. Dolar 17,62'yi, euro 19,84'ü, altın 1000 TL'yi aşarak rekor tazeledi. Borsada açığa satışta yukarı adım kuralı uygulanacak.

Merkez Bankası’nın faiz indirimleri ve Cumhurbaşkanı’nın faiz indirimlerine devam edileceği yönündeki çıkışlarıyla Türk Lirası erimeye devam ediyor.

Altın fiyatları haftanın ilk işlem gününe yeni rekorla başladı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) politika faizini geçtiğimiz hafta 100 puan indirerek yüzde 14’e getirmesi sonrası TL’de ivmelenen düşüşle birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün gece faizle ilgili yaptığı konuşmanın ardından sabah saatlerinde TL tarihi düşük seviyeye indi.

Döviz kurlarındaki fiyatlama altın fiyatlarına da yansıdı. Kur ilk işlemlerde günlük yüzde 7'i aşan yükselişle 17,62'nin üzerini gördü.

Geçen hafta Merkez Bankası'nın 100 baz puanlık faiz indiriminin ardından kurda yukarı yönlü bir hareket izlenmiş ve 17,14 ile rekor seviye kaydedilmişti. Rekor seviyenin ardından TCMB'nin beşinci müdahalesi gerçekleşmiş ve kur haftayı 16,40 seviyelerinden kapatmıştı. Cuma günü 19,43 ile rekor kıran euro/TL’de ise bu sabah 19,84 seviyesi görüldü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hafta sonu farklı platformlarda yaptığı açıklamalarında faiz karşıtı söylemine devam etti.

Erdoğan, dün akşam yaptığı konuşmasında, “Faizleri düşürüyormuşuz. Benden başka bir şey beklemeyin. Bir Müslüman olarak naslar neyi gerektiriyorsa onu yapmaya devam edeceğim. Hüküm bu” demişti. Bu gelişmelerin ardından Kapalıçarşı’da altın fiyatları sabah saatlerinde 1010 TL’yi gördü.

Sonrasında kısmen geri çekilerek 1000 TL altına geriledi. Gram altın 986 TL’den, çeyrek altın 1583 TL alış ve 1739 TL satış fiyatıyla işlem gördü. Cumhuriyet altını ise 6513 TL alış ve 7030 TL seviyesinde işlem gördü.

Spot piyasada ise ise ons altın fiyatı 1800 doların üzerini gördü. Geçtiğimiz hafta Fed kararı öncesi 1760 dolar sevilerine gerileyen ons altın fiyatı Fed’in parasal sıkılaşma yönünde sinyal vermesi ile haftayı yükselişle kapadı. Ons altın, haftanın ilk işlem gününde 1800 seviyelerinde seyretti. Altın vadeli işlemleri ise 1803 dolar seviyelerinde işlem gördü.

BIST 50'DE AÇIĞA SATIŞA YUKARI ADIM KURALI

Geçen haftanın son işlem gününde yaşanan dalgalanmanın ardından Borsa İstanbul yönetimi yeni haftanın ilk gününde BIST 50 endeksine ilişkin açığa satışta yukarı adım uygulamaya karar verdi.

Borsa İstanbul'dan yapılan açıklamaya BIST 50 endeksi paylarında bugün boyunca geçerli olmak üzere açığa satış işlemlerinde yukarı adım kuralının (up-tick rule) uygulanması kararlaştırıldı.

Buna göre; açığa satış işlemi yapılabilen paylarda açığa satış işlemi, açığa satışa konu olacak sermaye piyasası aracının en son gerçekleşen işlem fiyatından daha yüksek bir fiyat üzerinden gerçekleştirilebilecek

Ancak, açığa satışa konu olan sermaye piyasası aracının en son gerçekleşen fiyatının bir önceki fiyattan daha yüksek olması hâlinde açığa satış işlemi en son gerçekleşen fiyat düzeyinden de yapılabilecek.

Borsa İstanbul'dan yapılan açıklamada, "Gün içinde sahip olunmadan yapılan ve daha sonra aynı gün içinde yapılan alımlarla kapatılan satışlar da açığa satış kapsamında olduğundan yatırımcılarımız ve yatırım kuruluşlarımız tarafından bu nitelikteki satışlara ilişkin emirlerin de açığa satış seçeneği işaretlenmek suretiyle iletilmesi hususunda gerekli dikkat ve özenin gösterilmesi önem arz etmektedir" ifadeleri kullanıldı.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.