Doğanlı köyü’nün içme suyu çilesi bitmiyor

Yüksekova’nın Doğanlı (Kampa Ertoşiya) Köyü’nde yaşayan yurttaşlar yıllardır içme suyu ihtiyaçlarını köy merkezine 3 kilometre uzaklıktaki pınardan damacanalara doldurup el arabaları ile taşıdıkları sularla karşılıyor.

Geçtiğimiz yıllarda Yüksekova ilçe merkezinde ikamet eden yurttaşların da içme suyu problemini çözmek için başvurduğu çözümlerden olan köylerdeki veya ilçe merkezine yakın pınarlardan damacanalarla su taşıma, Doğanlı Köyü’nde 15 yıldan beri sıcak soğuk demeden devam ediyor.

Dilimli Barajı’nda su arıtma tesisinin faaliyete geçmesinin ardından sorun kısmen çözülmüş olsa da halen ilçe merkezinde şebeke suyunun içilebilirlik seviyesi çok düşük. Bu seviye birçok köyde ise içilemez derecelerde. İlçeye 3 kilometre uzaklıktaki Doğanlı Köyü de bu köylerden biri.

whatsapp-image-2024-03-20-at-00-09-03.jpeg

15 yıldır el arabaları ile su taşıyorlar

1995 yılında güvenlik gerekçeleri ile boşaltılan Çukurca’nın Uzundere Beldesi’nden göç eden yurttaşlar, Yüksekova’da şimdiki Doğanlı Köyü’nde kurulan kampa yerleştirildiler. Daha sonraki yıllarda Yüksekova’ya bağlı bir köy olan Doğanlı Köyü sakinleri köy merkezine yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta bulunan pınara haftada bir iki kez boş damacanalarını el arabalarına yükleyerek gidip içme suyu ihtiyaçlarını karşılıyor.

Yaz, kış; yağmur, çamur demeden 15 yıldır bu şekilde su almaya geldiklerini belirten köy sakini Behice Dayan, "Ne odunumuz ne kömürümüz hiçbir şeyimiz yok. Mültecilik böyle bir şey. Köyde su var ama içilmiyor. Temizlik ve banyo için kullanabiliyoruz. İçmek, yemek yapmak için de böyle haftada bir kez gelip su alıyoruz" dedi.

 Yüksekova Haber
 Yüksekova Haber
Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.