Diyarbakır'daki sağlık örgütleri: Bir çocuk şarbondan öldü

Diyarbakır'daki sağlık örgütleri: Bir çocuk şarbondan öldü

Diyarbakır'daki sağlık örgütleri, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde bağırsak şarbonu teşhisi konan 10 yaşındaki bir çocuğun hayatını kaybettiğini belirterek, ölümlerin artmasından endişe duyduklarını açıkladı.

Kurban bayramından bu yana görülen Şarbon vak’aları yoğunlaştı. Sağlık örgütleri gerekli önlemlerin alınması için çağrılar yapmaya devam ediyor.

Diyarbakır Tabip Odası, Diyarbakır Veteriner Hekimler Odası, Diyarbakır Diş Hekimleri Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri sendikası Diyarbakır Şubesi (SES), şarbon teşhisi konmuş insanlar ve sağlık durumları, karantina, ithal edilen hayvan sayısı ve bu hayvanların dağıtıldıkları yerlerle ilgili ortak bir basın açıklaması yaptı.

Açıklamada, 10 yaşındaki bir çocuğun bağırsak şarbonu nedeniyle hayatını kaybettiği belirtildi. Ortak açıklamada şu ifadeler yer aldı; “Bitlis Güroymak’tan gelen 10 yaşındaki bir çocuk hastanın kan-gaita tetkikleri ile kanıtlanmış bağırsak şarbonuna bağlı ölümü endişelerimizi artırmıştır. Yine ilimizde de görülmeye başlanan ancak bildirimi yapılmadığı için yokmuş gibi görünen deri şarbonu vakalarındaki artışı ithal etlerin ilimizde de piyasaya sürüldüğü duyumları ile birlikte değerlendirdiğimizde kaygı ve endişelerimizi daha da artmaktadır.”

Açıklamada, 28 Nisan 2018 tarihli bir düzenleme ile ithal edilen hayvanların sağlık denetimlerinde veteriner hekim zorunluluğunun kaldırılarak ziraat mühendisi, orman mühendisi, kimya mühendislerine yetki verildiği hatırlatıldı.

Hekimler açıklamada hastalığı tanıyan meslek grupları olan veterinerler ve zooteknistlerin denetimden uzaklaştırılması nedeniyle gerekli denetimlerin yapılamayacağını da öne sürdüler.  (BBC Türkçe/Hatice Kamer)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.