Diyarbakır'da Newroz ateşi yakıldı

Diyarbakır'da Newroz ateşi yakıldı

Diyarbakırlılar, “Mutlaka kazanacağız, tecridi kıracağız” sloganlarıyla Newroz Parkı’na geldi. Van, Mardin, Nusaybin gibi merkezlerde de kutlamalar başladı.

Diyarbakır’da Newroz kutlamaları, halkın sabahın erken saatlerinde Newroz Parkı’nda buluşmasıyla başladı.

HDP tarafından düzenlenen kutlamalar, bu yıl “Mutlaka kazanacağız, tecridi kıracağız” sloganı ile gerçekleştiriliyor.

YÖRESEL KIYAFETLER, HALAYLAR..

Kentin dört bir yanından Newroz’a akın eden halk, Yeniköy Mezarlığı, Evrim Alataş Caddesi ve Yeni Hal Caddesi üzerinden yürüyüşe geçti. Polis kontrol noktalarında uzun kuyruklar oluştu. Protokol saat 11.00’de yerini almaya başladı. Sahneden tutuklu HDP’li milletvekilleri ve belediye başkanlarının adları okundu. Alanı dolduran binlerce kişi adı okunan siyasetçiler için “Burada” karşılığını verdi.

PROGRAM BAŞLADI

Program, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Bedran Öztürk’ün konuşmasıyla başladı. Öztürk, yaptığı konuşmada Newroz’un Kürt halkı için önemini anlattıktan sonra Leyla Güven’in başlattığı ve cezaevlerinde devam eden açlık grevlerine değindi.

ONUR KONUKLARI SABİHA TEMİZKAN VE HAVVA GEZEN

Newroz ateşi açlık grevindeki Leyla Güven’in kızı Sabiha Temizkan ve açlık grevindeki tutukluların aileleri tarafından yakıldı. HDP milletvekilllerinin protokol kapısında bekletildiği anons edilince alandaki binlerce kişi ıslıklarla durumu protesto etti.

a1-125.jpg

n11-002.jpg

a2-100.jpg


HDP: 21 Mart Newroz Bayramı tatil günü ilan edilsin

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, 21 Mart Newroz Bayramı’nın tatil günü ilan edilmesi talebiyle Meclis Başkanlığı’na kanun teklifi verdi. Kemalbay’ın, teklifinin gerekçesinde, Newroz’un başta Kürt halkı olmak üzere milyonlarca insan tarafından kutlandığı hatırlatarak, “Kürt halkı başta olmak üzere Ortadoğu halkları için her Newroz yeni bir gündür; silahların, şiddetin, çatışmanın değil; umudun, özgür geleceğin, barışın olacağı gündür. Hayatlarında kapanan kötü bir dönemin ardından direnişle yaratılan yepyeni ve özgürlük dolu yeni bir başlangıçtır” denildi.

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.