Diyarbakır'da Jina Amini protestosu: Eşit ve özgür yaşamı kadınlar inşa edecek

Diyarbakır'da Jina Amini protestosu: Eşit ve özgür yaşamı kadınlar inşa edecek

Mahsa Jina Amini’nin ‘ahlak polisi’ tarafından katledilmesinin yıl dönümünde Diyarbakır'da yapılan açıklamada, "Eşit ve özgür yaşamı kadınlar olarak inşa edeceğimizi söylüyoruz" denildi.

Mahsa Jîna Amini’nin İran’ın başkenti Tahran’da ‘ahlak polisi’ tarafından katledilmesinin üzerinden bir yıl geçti. Diyarbakır'da kadınlar, Dicle Amed Kadın Platformu (DAKP) ve Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı öncülüğünde Dağkapı Meydanı'nda buluşarak Amini'nin katledilişini protesto etti.

Eyleme Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Diyarbakır Milletvekili Halide Türkoğlu ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Eş Başkanı Gülistan Atasoy da destek verdi.

"Jin, jiyan, azadi" (Kadın, yaşam, özgürlük) harflerinin yazılı olduğu dövizler ile Mahsa Jina Amini’nin fotoğraflarını taşıyan kadınlar, alana yürüyüş yaparak girdi.

"Rojhilat'ta direnen kadınlara bin selam", "Jin, jiyan, azadi" ve "Jina Amini isyanımızdır" sloganı atan kadınlar, 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Açıklamada, "Kadınlar çok uzun zamandır insanlık dışı yaşama maruz kalıyor, katlediliyor. Kadınları buna maruz bırakan, eril zihniyetle yürütülen sistemdir. Bugün dünyanın birçok ülkesinde kadınlar 'Jin, jiyan, azadi' sloganıyla bir araya gelip isyanını dile getiriyor" denildi.

Kürtçe yapılan açıklamanın ardından Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Halide Türkoğlu söz aldı. Türkoğlu, kadına yönelik katliamların, "iktidarların kadın düşmanı politikalarından bağımsız gelişmediğini" söyledi.

"Kadınlar bu direnişi sahiplendiler, faşist rejimlere ve erkek egemenliğine karşı dayanışmayı büyüttüler" diyen Türkoğlu, şöyle konuştu:

"Jina Amini'nin katledilişi, İran devletinin makul kadın yaratma siyasetinden bağımsız ele alınamaz. 'Jin, jiyan, azadi' sadece bir slogan değil, kadınların yaşamı savunması demektir. Eşit ve özgür yaşamı, onurlu bir şekilde yaşamayı savunuyoruz. Kadınlar, erkek egemen devlet tarafından sistematik olarak katlediliyor. Bugün tek adam rejimi karşısında savunduğumuz bütün değerler saldırı altındadır. Savaş rejimine karşı özgürlüğün, barışın ve eşitliğin savunucu olmaya devam edeceğiz. Kadın mücadelesini sahipleniyor, mücadelemizi daha da yükselteceğimizi; eşit ve özgür yaşamı kadınlar olarak inşa edeceğimizi söylüyoruz."

Eylem, 5 dakikalık oturma eyleminin ardından sona erdi.

Anmaya katılan kadınlar, bir yıl önce katledilen Mahsa Jina Amini için Gazete Duvar’a konuştu.

Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Halide Türkoğlu, "Bugün Jina Mahsa Amini’nin katledilişinin birinci yılında Amed’de bir kadın daha katledildi. Bu isyanımızı örgütlemek için bir gerekçedir. Örgütlenmek, yaşam hakkımızı, ifade özgürlüğümüzü, dil meselemizi savunmanın bir yöntemidir" dedi.

Eyleme katılan 20 yaşındaki Cansu, "Jina Mahsa Amini’nin katledilişinin birinci yılında onun öncülüğünde verdiğimiz mücadeleyi yürütmeye devam edeceğiz. İran’da onu katleden molla rejimini biz de Türkiye’de farklı versiyonda yaşıyoruz. Türkiye’de her gün kadınlar katledilmeye devam ediyor. Faillerin hepsi dışarıda ve caydırıcı cezalar verilmiyor. Biz kadınlar olarak katledilmek istemiyoruz. Dünyanın her yerinde sokaklarda rahatça yürümek istiyoruz" diye konuştu.

"Bugün basın açıklaması yapılırken aynı baskıyı gördük" diyen 17 yaşındaki Kardelen, "Etrafımız erkek polisler ile çevriliydi. Jina’yı anarken de kendimizi hiçbir zaman özgür hissetmiyoruz ve tutsak olduğumuzu biliyoruz. Ama bu anmalar bizi manevi olarak özgürleştiriyor. Burada kadınlar ile beraber olmak bizler için çok önemli" şeklinde konuştu.

"Bugün Rojhilat’ta başlayan bu isyan dünyanın her yerine yayılmış durumda" ifadesini kullanan 61 yaşındaki Çiçek ise şunları söyledi: "Biz kadınlar yıllardır katliama maruz kalıyoruz. Devlet eliyle, erkek eliyle öldürülüyoruz. Bugün de burada hiç görmediğimiz ama isyanını paylaştığımız bir kadın için bir araya geldik ama bu öfke katledilen bütün kadınlar içindir. 'Jin, jiyan, azadi' sloganı herkesin kafasına kazınana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz."

diyarbakir-mahsa-amini-3-kist.jpg

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.