Diyarbakır'da 'Devlet Bahçeli ormanı' protestosu: İzin vermeyeceğiz

Diyarbakır'da 'Devlet Bahçeli ormanı' protestosu: İzin vermeyeceğiz

Diyarbakır'da düzenlenen etkinlikte Kırklar Dağı'nda bir 'Devlet Bahçeli Hatıra Ormanı' oluşturulmak istenmesine tepki gösterildi.

Diyarbakır'da bir araya gelen kurum ve partiler, Kırklar Dağı'nda "Devlet Bahçeli Hatıra Ormanı" oluşturulmasına karşı On Gözlü Köprü’de toplandı. Burada açıklama yapan Suphi Orhan, “Kürt düşmanı Bahçeli adına orman yapılmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

Diyarbakır’da bulunan çeşitli kurumların üyeleri, kentin önemli merkezlerinden biri olan Kırklar Dağı’nda MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli adına hatıra ormanı oluşturulmasına karşı On Gözlü Köprü girişinde açıklama yaptı. Açıklamaya, Dicle Kültür ve Sanat Derneği, Amed Şehir Tiyatrosu, Mezopotamya Ekoloji Hareketi, dengbêjler, Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı. 

'KÜRT HALKINA SAYGISIZLIKTIR'

Burada topluluk adına bir açıklama yapan Suphi Orhan, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kayyımı ve Orman İl Müdürlüğü tarafından Kırklar Dağı'nda Bahçeli adına oluşturulmak istenen orman için 210 dönüm arazi sözü verildiğini aktararak, "Kürt halkı ve Kürdistan'da yaşayan halklar, yıllardır bu ve benzeri olaylarla yüz yüzedir. Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana kültür kırım politikaları aralıksız sürdürülmüş, bu durum bugün de böylesi bir örnekle somut olarak kamuoyunun gözü önündedir" dedi. 

“Devlet Bahçeli gibi doğrudan Kürt halkına düşmanlık yapan bir ismi, Diyarbakır’da bir yere vermek Kürt halkı için saygısızlıktır ve büyük bir hakarettir. Bu tarihin kendisine de bir saygısızlıktır” diyen Orhan, şöyle konuştu: “İktidar ve devlet kurumlarının Kürt halkının bilinci ve hafızasıyla bu kadar oynamalarının sebebi de bu halkın direniş gerçekliğini bilmemeleridir. Dolayısıyla faşizmin geldiği düzey artık tarihi yerlerin ismine bile tahammüllerinin kalmadığını göstermektedir. Kürt halkını kültürel bilinçlerinden koparmak için birey isimlerinden tutun köy ve kentlerin, sokak ve caddelerin, vadi ve ırmakların, dağ isimlerine kadar, hatta iş yeri isimlerini değiştirmeye kadar götürmüştür.”

Orhan, konuşmasının devamında, “Bugün de bu topluma karşı yapılan en büyük saygısızlık, bu toplumun yeminli düşmanı olan birisinin adına bir ormanlık alan oluşturmaktır. Bununla açıkça söyledikleri, ‘önce sizi kültürel ve tarihi açıdan, sonra da her açıdan yok edeceğiz, size ait hiçbir şeyi bırakmayacağız’dır” dedi.

'ASİMİLASYONA İZİN VERMEYECEĞİZ'

Orhan, “Diyarbakır’da bulunan başta kültür ve sanat kurumları olmak üzere tüm sivil toplum kurum ve kuruluşları olarak hiçbir şekilde ve koşulda bu kararı tanımıyoruz. Bu halkın kültür ve tarihine sahip çıkmak hepimizin, herkesin görevidir. Bizler her türlü soykırım ve asimilasyon politikasına karşı halkımızla birlikte mücadele edeceğiz. Tüm halkımıza çağrımız bu tür kararların uygulamasına karşı seslerini yükseltmeleridir ve yol vermemeleridir” ifadesini kullandı.

Açıklamanın ardından kitle “Berxwedan jiyane" (Direnmek yaşamaktır) ve "Amed faşizme mezar olacak" şeklinde slogan atarken, sanatçılar da şarkılarını seslendirdiler.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.