Diyarbakır’da 1 Mayıs kutlandı: Yaşama ses ver

Diyarbakır’da 1 Mayıs kutlandı: Yaşama ses ver

Diyarbakır'da 1 Mayıs kutlamaları başladı. Alana beyaz tülbentle girenlere izin vermek istememesi nedeniyle polisle katılımcılar arasında tartışma yaşandı. Alanda beyaz tülbentlerle "Yaşama ses ver" yazıldı.

Diyarbakır’da 1 Mayıs kutlaması başladı. İstasyon Meydanı’nda düzenlenen kutlamalar Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Diyarbakır Tabip Odası ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu üyelerinden oluşan tertip komitesi tarafından düzenlendi.

Sendika temsilcilerinin yanı sıra HDP Milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Bedran Öztürk’ün de konuşma yapacağı mitinge yüzde 70 oyla Bağlar Belediyesi Eş Başkanı seçildiği halde KHK mağduru olduğu için mazbatayı alamayan Zeyyat Ceylan da katılacak. Ceylan da “hem KHK hem de YSK mağdurları adına” konuşma yapacak.

BEYAZ TÜLBENT YASAĞI

Öte yandan polis alana girenlerin beyaz tülbent taşımasına izin vermedi. “Bunu neden takıyorsunuz?” diye soran polise, “Beyaz tülbent barışı simgeliyor, barış istediğimiz için takıyoruz” cevabı verildi. HDP Milletvekili Remziye Tosun ile CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu polisin yasak kararına tepki gösterdi. Polis ile alana tülbentle girmek isteyenler arasındaki görüşmeler devam ediyor. Bu arada kontrol noktasından alana girmek isteyenler kontrol noktasına birikti. Beyaz şal ve tülbent takıldığı gerekçesi ile TMMOB Diyarbakır korteji de miting alanına alınmadı. Bu durum protesto edilerek şallar demir bariyerlere asıldıktan sonra alana girildi.

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da beyaz tülbent yasağına tepki gösterdi.

Kutlamaya, TÜMTİS, TGS, Emek Partisi, Ezilenlerin Sosyalist Partisi, Halkaların Demokratik Partisi, Genel-İş, Pir Sultan Abdal Derneği, CHP il örgütü ve İstanbul milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP milletvekilleri Bedran Öztürk, Remziye Tosun, Musa Farisoğulları, Pazarcı Kadınlar Derneği, Beşiktaş Çarşı Grubu, Amedspor taraftar gruplarından Direniş grubu, Kürdistan Komünist Partisi ve TKP katıldı.

Pazarcı Kadınlar, “Pazarcı Kadınlar Emek Gaspına Karşı Direnişte” pankartıyla alana girerken EMEP, “Kar, Aştî, Azadî (İş, Barış, Özgürlük) pankartıyla alana girdi. Miting alanında sık sık açlık grevlerine dikkat çekmek için sloganlar atıldı. Tertip komitesi adına konuşan Hayri Eroğlu, “Sınıfsız, sömürüsüz, sınırsız bir dünya için, kıdem tazminatımız için, güvenceli iş, özgürlük, adalet, yaşam hakkını savunmak için, güzel yarınlar için bugün her zamankinden daha çok örgütlenmeye, daha fazla mücadeleye, daha fazla birliğe ihtiyaç var” dedi.

‘DİRENİŞ FAŞİZMİ YENECEK’

Tertip komitesinden Esra Ademhan ise, “Yaşadığımız coğrafya tarihsel bir süreçten geçiyor. Direniş faşizmi yenecek, Kıdem tazminatının fona devredilmesine, zorunlu BES’e, güvencemizin elimizden alınmasına, kadınlar başta olmak üzere, eşit işe ücret talebiyle alanlardayız. Ölümü değil yaşamı, savaşı değil barışı, tutsaklığı değil barışı savunuyoruz. Barış isteyen annelerimizi savunuyoruz” şeklinde konuştu.

KESK MYK Üyesi Gülistan Atasoy da 77 Taksim ve 10 Ekim barış mitinginde hayatını kaybedenleri anarak, “Bu bayrağı yere düşürmeyeceğimizin sözünü veriyoruz” dedi. Atasoy şunları söyledi, “Ülkemizin adım adım içine itildiği sosyal ve toplumsal kriz derinleşmekte. Yoksulluğun işsizliğin kader gibi sunulduğu bir dönemdeyiz. Kıdem tazminatına karşı işçiler emekçiler meydanlardalar bugün. Ekonomik krizin faturasını yoksula, emekçiye, kadına ödetmeye çalışanlara karşı alanlardayız bugün. Kadınlara ders vermeye çalışanlara karşı her yerde alanlardayız. Kamu emekçilerini ihraç edenler bize itaat ettirmek istiyorlar. Ama biz itaat etmeyeceğiz. KHK’ler gidecek biz kalacağız. Ekonomiktir krizin, faturasının halka yıkılmadığı, herkesin özgürce yaşadığı bir dünya için sürdürdüğümüz mücadeleyi bundan sonra da devam ettireceğiz. Sadece mevcut yasalar uygulansın diye bedenini açlığa yatıranların çığlığını duymamak mümkün değil. Her sessizlik ölümü getirecek. Her türlü zulme rağmen anaların çığlığını duymamanın kimseye faydayı yoktur. Açlık grevlerinin ve ölüm oruçlarının geldiği aşama bize sorumluluk yüklemektedir.”

Konuşmalar devam ederken HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun ve yakınları açlık grevinde olan kadınlar ile Barış Anneleri oturma eylemi gerçekleştirdi. Kadınlar “Yaşasın zindan direnişi” şeklinde slogan attılar.

Bedran Öztürk

HDP Milletvekili ve DTK Eş Başkanı Bedran Öztürk de, 1 Mayıs İşçi Bayramını kutladı ve açlık grevleri hakkında konuştu. Öztürk, “Bugün sadece emekçiler zorluk çekmiyor. Anneler çocukları için demokratik tepki gösteremiyor. Biz ne kadar sessiz kalırsak o kadar faşizm güçleniyor. Faşizm gücünü sessizlikten alıyor. Açlık grevindekiler büyük bir şey istemiyorlar. Türkiye hukukunda ne varsa o uygulansın istiyorlar. Bu tecrit sadece Kürt halkının üzerinde değil Türkiye’nin diğer kesimleri de bu tecrit altında. Gün bu gündür, 15 arkadaşımız ölüm orucuna başladı. Sessizlikten dolayı. Bir gün daha gecikmeden seslerimizi yükseltmeliyiz. Eğer birlikte ses olursak açlık grevindeki, ölüm orucundaki arkadaşlarımıza hiçbir zarar gelmeyecektir. Anneler açlık grevindeki arkadaşlarımız için seferberlik çağrısı yaptı. Bu çağrıya herkes ses vermelidir” ifadelerini kullandı.

HDP Diyarbakır Milletvekili Sabiha Aydeniz ve mitinge katılanlar alanda beyaz tülbentler ile “Yaşama ses ver” yazdılar.

Gaziantep kutlamalarında kaza üzüntüsü

Gaziantep’te Kırkayak Parkı’nda düzenlenen 1 Mayıs kutlamaları, Kahramanmaraş’tan Şanlıurfa’daki 1 Mayıs’a giderken trafik kazasında yaşamını yitiren 5 işçinin ölümü gölgeledi. Haberin alınmasının ardından yapılan konuşmalarda kazada hayatlarını kaybeden işçilere rahmet dilendi. Kutlamalarda ayrıca emek mücadelesinde hayatını kaydeden işçiler için saygı duruşunda bulunuldu.

Etiketler : , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.