Diyarbakır ve Şırnak barosundan tepki: Gazetecileri serbest bırakın

Diyarbakır ve Şırnak barosundan tepki: Gazetecileri serbest bırakın

Diyarbakır ve Şırnak barolarından yapılan açıklamalarda, "basına yönelik operasyonun halkın haber alma hakkına darbe olduğu" vurgulandı.

Diyarbakır Barosu ve Şırnak Barosu, Diyarbakır’da 8 Haziran günü gözaltına alınan 20’si gazeteci 21 kişiyle ilgili açıklama yaptı.

Diyarbakır Barosu’ndan yapılan açıklamada, basın özgürlüğünün Anayasal güvence altında olduğu hatırlatıldı ve şöyle denildi:

“Basın özgürlüğü düşünceyi açıklama özgürlüğünden ayrı bir özgürlük kategorisidir. İktidara ve yönetsel alana yönelik insanların düşüncelerini serbestçe açıklayabilmeleri sayesinde gerçeklerin, yanlışlıkların, yolsuzlukların, hukuk dışılıkların açığa çıkması ve bunda da kamu yararı bulunması gerçeği demokratik hukuk devletlerinde bu özgürlüğü kabul edilmesi sonucunu doğurmuştur.

"Demokratik devlette basın özgürlüğünü anayasal güvence altına almıştır. Nitekim Türkiye Anayasanın 26-28 maddelerinde basın özgürlüğünü ve ifade özgürlüğünü güvence altına almıştır.

Anayasal güvenceye rağmen baskı

"Ancak bütün bu anayasal güvencelere rağmen basına yönelik  soruşturma ve gözaltılarla basının bilgi sunma ile halkın bilgi ve kanaatlere ulaşma özgürlüğünü engelliyor.

"Bir kez daha belirtmek isteriz ki soruşturma baskısı ve korkusu ile yaşayan bir basın kamunun avukatlığı görevini yerine getiremez, toplumsal yararları savunamaz. Bu kapsamda, mesleki faaliyetlerinden ötürü özgürlüklerinden yoksun bırakılan basın çalışanları derhal serbest bırakılmalıdır."

"Siyasetçilerin eleştiriye tahammülsüzlüğü"

Şırnak Barosu ise yaptığı açıklamada, "basına yönelik baskı ve gözaltıların, yurttaşın haber alma özgürlüğüne vurulan en büyük darbe" olduğunu belirtti. 

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Ülkemizde gazetecilik mesleğini sadece kendi istedikleri haberlerin halka iletilmesi olarak gören siyasetçilerin eleştiriye tahammül edememesi bir demokrasi sorunudur.

"Bölgede gerilimin ortadan kaldırılması ve demokratik toplum anlayışında eleştiri ve farklı fikirlerin bir zenginlik olarak algılanması gerektiği düşüncesiyle gözaltına alınan gazetecilerin bir an önce serbest bırakılmasını diliyoruz."

Gözaltındaki isimler: Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Serdar Altan, JINNEWS Müdürü Safiye Alagaş, JINNEWS editörü Gülşen Koçuk, Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Aziz Oruç, Xwebûn Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Ali Ertaş, Ömer Çelik, Suat Doğuhan, Ramazan Geciken, Esmer Tunç, Neşe Toprak, Zeynel Abidin Bulut, Mazlum Doğan Güler, Mehmet Şahin, Elif Üngür, İbrahim Koyuncu, Remziye Temel, Mehmet Yalçın, Abdurrahman Öncü, Lezgin Akdeniz, Kadir Bayram ve Feynaz Koçuk.

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.