Diyarbakır: Spekülatif bilgi panik yaratıyor

Diyarbakır: Spekülatif bilgi panik yaratıyor

Depremin ardından kentteki çalışmaları koordine eden Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu son duruma ilişkin bilgilendirme toplantısı yaptı.

84 sivil toplum kuruluşunu bünyesinde bulunduran Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu deprem gündemli toplandı. Kentteki son duruma ve çalışmalara ilişkin basına bilgilendirme yaptı. 

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) bir araya gelen platform, koordinasyon merkezli bir kriz merkezi kurulduğunu duyurdu.

Kriz merkezi, Diyarbakır Valiliği, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve kentteki diğer dinamiklerle eşgüdümlü çalışacak.

Turan: Kan ve takviye sağlık ekibi ihtiyacı yok

Toplantıda konuşan Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan kentteki son duruma ilişkin şunları söyledi:

“Depremde 101 yurttaşımızı yitirdik, 813 yaralımız var taburcu olan yurttaşlarımız da var 130 yaralı yuttaşımızda hastanede yatarak tedavi görmekte. Halen arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. 

"İlk 24 saat çok önemli, 24 saat geçtiktek sonra umutlarımız azalıyor. Hele bir de bu soğuk kış günlerini de düşündüğümüzde hipotermiden yitireceğimiz canlılar da olacaktır . Depremde tedbrisizlik öldürür ve bunu gayet iyi gördük. Amed merkez üssü olmamasına rağmen çok ciddi etkilendik."

Turan, gelen bir soru üzerine şu an için kana ihtiyaç olmadığını, eğer kana ihtiyaç olursa hem kent platformu hem oda hesaplarından duyuru yapılacağını ifade etti.

Turan son olarak, şu an sağlık çalışanları açısından diğer illerden takviyeye gerek olmadığını belirtti.

Güneş: Panik hakim

Diyarbakır Eğitim Sen 1 Nolu Şube Başkanı Zülküf Güneş kentte depremin yarattığı krizin nispeten kontrol altında olduğunu söyledi. Depremden hemen sonra halkın sokağa dökülmesi ve yaşanan korkunun ile paniğin kentte kriz yarattığını ifade etti. 

Güneş, yurttaşların sağlıklı bilgiye erişmesini sağlamaya çalıştıklarını belirterek şunları kaydetti:

“2 milyonluk bir kent olan kentimizde nisbeten bu depremin yarattığı kriz kontrol altında. Halkın birden sokağa dökülmesi ciddi bir kriz durumuydu.

"Burada doğru ve teyit edilmiş bilgilerin de kullanılması çok önemli. Biz de bu temelde enformasyon ve doğru bilginin halkımıza ulaştırılması adına bir sosyal medya hesabı kurduk ve bu hesap üzerinden doğru teyit edilmiş bilgiler paylaşarak yurttaşlarımızın sağlıklı bilgiye erişmesini sağlamaya çalışıyoruz. 

Tabii spekülatif bilgiler ve halkın panik olmasına sebep olan bilgilerde paylaşılıyor. Halkımızdan bunlara itibar edilmemesini rica ediyoruz.” 

Musk'tan Starlink talebi

Güneş Elon Musk’tan Starlink uydusu talep ettiklerini ekledi. "Hatay, Maraş ve Adıyaman’da ciddi bir iletişim sorunu var" diyen Güneş şöyle devam etti:

"Hükümetin buraya acilen iletişim kanalları açması gerekiyor. Biz Elon Mustak’tan bu starlink uydularını depremin etkilediği bölgelere yönlendirmesini talep ettik. Musk bu talebimize cevap verdi ama devletten henüz izin çıkmamış.

"Biz buradan yetkililere sesleniyoruz acilen buraya bu starlink uydularının yönlendirilmesinin önünü açmasını talep ediyoruz. Buraya yönlendirilecek uyduların halkın şifresiz ücretsiz internet yayını yapmaları çok acil ihtiyaçtır.”

Hatun: Çok fazla riskli yapılar var

Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformunun oluşturduğu kriz masasının sözcüsü Doğan Hatun ise çok sayıda hasarlı yapı olduğunu, yurttaşların bu yapılardan uzak kalmaları gerektiğini söyledi. 

Hatun “Birinci önceliğimiz arama kurtarma çalışmalarının bir an önce son bulması. Koordinasyon olarak kazı bölgelerine güç vermeye çalışıyoruz . 7 enkaz bölgesinde ikişer mühendis arkadaşlarımız var. Acil teknik bir malzeme ihtiyacı için bir araç ile yetkili bir kişi görevlendirildi. Ne yazık ki ikinci depremin ardından bütün koordinasyonlar işlevsiz bir pozisyona düştü. Bu da ciddi bir kaosa yol açtı. Bu panik ve kaos hala tam olarak toparlanmış değil. Yoğun artçı sarsıntılar müthiş bir korku atmosferi yaratmış." diye konuştu.

Hatun "Biz dün bir çağrı yaptık, çağrımızı yineliyoruz tekrardan. Diyarbakır Bağlar ilçesi Mevlana Halit ve Şeyh Şamil Mahallesinde çok fazla riskli yapılar var. Buradaki halkımız birkaç gün daha toplu belirlenen yerlerde kalmalarını talep ediyoruz. Benzeri şekilde Kayapınar Huzurevleri Mahallesinde hasarlı yapılar var. Hala artçı depremler devam etmekte. Sağlam yapılarda olan halkımız da temkinli olsun. 138 yer toplama alanı belirledik. Bu yerlerin hem ısınma hem yemek problemlerini çözmekle meşguluz." diyerek sözlerini bitirdi.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.